Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

E-bicykel Crate prepraví cestujúcich a náklad až do 193 kilometrov

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
6. 4. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Kanadský výrobca elektrických bicyklov Dost Bikes predstavil nový nákladný elektrický bicykel Crate, ktorý kombinuje kompaktný rám pripravený na náklad so stredovým pohonom s vysokým krútiacim momentom a výkonom až 750 W. Jazdci majú k dispozícii systém dvoch batérií, plynule meniteľnú prevodovku a modulárny systémom pre prepravu nákladu.

Spoločnosť Dost Bikes je odhodlaná nahradiť toľko jázd autom, koľko len môže, a vytvorila presvedčivý e-bicykel na prepravu nákladu, ktorý v tom pomôže. Dizajn zadného nákladného nosiča modelu Crate eliminuje potrebu dlhšieho, neohrabanejšieho rámu a udržuje celkovú veľkosť bicykla blízko veľkosti bežného mestského bicykla. Dizajn tiež stavia jazdca do vzpriamenej, vycentrovanej polohy pre ľahšiu jazdu. E-bicykel pritom dokáže uniesť takmer sedemnásobok svojej hmotnosti, zatiaľ čo má potenciál prejsť 96,5 až 193 kilometrov na jedno nabitie, v závislosti od zvolenej batérie, prepravovanej hmotnosti a jazdných podmienok.

Nákladný elektrický bicykel Crate.

Presnejšie povedané, výrobca odhaduje príslušné najvyššie dojazdy s jednou a dvoma batériami na základe ľahkého zaťaženia 68 kilogramov a ideálnych podmienok, ktoré zahŕňajú rovný, hladký terén, žiadny protivietor a nízke rýchlosti. Pri plnom zaťažení až 200 kilogramov sa dojazd odhaduje na 48 kilometrov pri použití jednej a 96,5 kilometra so systémom s dvoma batériami. Dojazd 72 až 145 kilometrov sa vzťahuje na 125 kilogramov naloženej hmotnosti pri rovnakých ideálnych jazdných podmienkach.

Crate sa sústreďuje na stredový pohon Bafang M600 s výkonom 750 W, ktorý sa môže pochváliť krútiacim momentom až 125 Nm. Jazdci si môžu vybrať z piatich rôznych režimov elektrickej asistencie šliapania do pedálov, ktoré sú ovládané snímačom krútiaceho momentu alebo okamžite a priamo nastaviť výkon motora pomocou otočného plynu umiestneného vedľa rukoväte. Štandardná lítiová batéria je uložená v spodnej rámovej trubke a dostupná batéria pre predĺženie dojazdu sa upevňuje na spodnú trubku, aby sa celková kapacita zvýšila na 1 200 Wh a 25 Ah.

Nákladný elektrický bicykel Crate.

Prevodovka Enviolo Automatiq CVT špecifická pre náklad hladko mení prevodové stupne na základe výkonu motora. Pre tých, ktorí uprednostňujú tradičnejší zážitok z radenia, stačí prepnúť na manuálny režim, aby bolo radenie plne funkčné. V oboch prípadoch sa výstup jazdca a elektromotora prenáša na zadné koleso prostredníctvom hladkého a tichého remeňového pohonu Gates Carbon. O brzdenie sa postarajú štvorpiestikové predné a zadné kotúčové brzdy Tektro.

Masívny rám zo štvorcových rúrok z hliníka 6061 je spojený tuhou vidlicou rovnako z hliníka 6061, ktorá poskytuje pevnú a stabilnú platformu bez toho, aby sa zaťažila hmotnosťou ocele. Upevňovacie body uľahčujú vyberanie a zapájanie príslušenstva z ekosystému sedadiel, tašiek, zadných košov, predných nosičov a ďalších vecí spoločnosti Dost. Tá pritom tvrdí, že e-bicykel unesie jazdca a dve malé deti alebo jazdca a jedného dospelého.

Nákladný elektrický bicykel Crate.

Crate jazdí na 24-palcových kolesách obutých do 3-palcových pneumatík, čo je jedinečná kombinácia navrhnutá tak, aby znížila ťažisko v porovnaní s tradičnými 26-palcovými kolesami, poskytuje stabilitu a integrované tlmenie nárazov z masívnych pneumatík a udržuje jazdu a ovládateľnosť bližšie k bežnému mestskému bicyklu oproti menším 20-palcovým kolesám bežným na iných nákladných e-bicykloch. Táto kombinácia si tiež zachováva prístupnú výšku stojana a ponúka možnosť prechodového rámu, vďaka ktorému je nastupovanie ešte jednoduchšie.

Nákladný elektrický bicykel Crate.

Medzi ďalšie funkcie patrí výrazné červené brzdové svetlo, 100-luxový svetlomet s nastavením diaľkových a stretávacích svetiel, robustný stojan s lichobežníkovým ramenom a 3,2-palcový viacfarebný LCD displej.

Nákladný elektrický bicykel Crate je už k dispozícii na predbežnú objednávku za zálohu v sume 500 USD. Ceny začínajú od 4 999 USD a narastú, keď sa kupujúci dostane k možnostiam, ako je systém s dvoma batériami za 699 USD a nespočetné množstvo príslušenstva pre prepravu nákladu a spolujazdcov. Začiatok dodávky je naplánovaný na december 2023.

Nákladný elektrický bicykel Crate.