Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Garmin prináša radar na detekciu áut do existujúcich e-bicyklov

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
2. 5. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V súčasnosti existuje množstvo elektrických bicyklov vybavených radarovými systémami, ktoré upozorňujú jazdcov na vozidlá blížiace sa zozadu. Ak však e-bicykel nie je vybavený touto technológiou, dá sa to teraz zmeniť nasadením modulu radaru a zadného svetla Varia eRTL615 z dielne spoločnosti Garmin.

Jednotka Varia eRTL615 sa montuje na stĺpik sedadla alebo zadný nosič a smeruje dozadu rovnako ako bežné zadné svetlo. Zapája sa do elektrického systému e-bicykla, takže nie je nutná batéria. Keď jazdec šliape do pedálov na ceste, zariadenie eRTL615 vysiela radarové impulzy, ktoré sa odrážajú od všetkých áut vo vzdialenosti 137 metrov za bicyklom. Modul prijíma tieto ozveny a analyzuje ich, aby určil, ako ďaleko je každé vozidlo a ako rýchlo sa približuje.

Cyklistický radar a zadné svetlo v jednom Garmin Varia eRTL615.

Jazdec je na tieto vozidlá upozornený prostredníctvom vizuálnych a zvukových výstrah na bezdrôtovo prepojených inteligentných hodinkách Garmin alebo cyklistickom počítači Edge, prípadne prostredníctvom mobilnej aplikácie Varia na spárovanom smartfóne s operačným systémom iOS alebo Android. Na displeji prepojeného zariadenia sa potom zobrazuje, koľko áut je vzadu a ako ďaleko je každé z nich.

Samotná časť jednotky, ktorá je aj zadným svetlom, sa dá nastaviť na štyri rôzne režimy výkonu a má maximálny jas 65 lúmenov. Okrem toho začne svetlo automaticky blikať rýchlejšie, keď sa vodiči priblížia, čím ich upozorní na ich blízkosť vzhľadom na bicykel.

Cyklistický radar a zadné svetlo v jednom Garmin Varia eRTL615.

Pokiaľ ide o ďalšie špecifikácie, celé zariadenie váži 51 gramov, komunikuje prostredníctvom bezdrôtových protokolov ANT+ alebo Bluetooth Low Energy a je odolné voči vode podľa normy IPX7. To znamená, že vydrží ponorenie do hĺbky 1 metra po dobu až 30 minút.

Cyklistický radar a zadné svetlo v jednom Garmin Varia eRTL615 je už k dispozícii na webovej stránke výrobcu za cenu 299,99 EUR. K dispozícii je aj batériová verzia zariadenia.

Cyklistický radar a zadné svetlo v jednom Garmin Varia eRTL615.