Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Beachlauncher umožní ponorke Nemo jazdiť do a von z vody

Beachlauncher umožní ponorke Nemo jazdiť do a von z vody
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
15. 11. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Aj keď je osobná ponorka Nemo označovaná ako „najľahšia ponorka s ľudskou posádkou, aká bola kedy postavená“, stále sa zvyčajne dvíha do vody pomocou žeriavu na superjachte. Systém Beachlauncher poskytuje jednoduchšiu alternatívu, v ktorej sa ponorka jednoducho zavezie do mora.

Základný systém Beachlauncher, vyrobený americkou spoločnosťou Beachworks, existuje už nejaký čas. Stručne povedané, je to pásové obojživelné vozidlo, ktoré drží loď na integrovanej platforme. Bezdrôtovo ovládaný používateľom nachádzajúcim sa na lodi alebo brehu, vozidlo Beachlauncher nesie plavidlo po pláži alebo lodnej rampe do vody. Keď sa loď presunie z plošiny a voľne pláva na vodnej hladine, používateľ pošle Beachlauncher späť na svoju základňu na suchej zemi. Celý proces je obrátený, keď sa loď dostane späť z vody. Beachlauncher je možné bezdrôtovo ovládať zo vzdialenosti až 183 metrov.

obojživelného vozidla Beachlauncher pre transport osobnej ponorky Nemo.

Nová verzia obojživelného vozidla je navrhnutá špeciálne pre použitie s osobnou ponorkou Nemo. Je to ponorka pre jedného alebo dvoch cestujúcich, ktorú navrhla spoločnosť U-Boat Worx. S cenou 590 000 EUR za väčší model sa môže pod vodou pohybovať rýchlosťou až 3 uzly (5,6 km/h). Ponorka je určená na ponor do hĺbky 100 metrov a ponúka osem hodín prevádzkovej autonómie.

Keďže oba modely osobnej ponorky Nemo sú relatívne ťažké (asi 2 268 kg) v porovnaní s povrchovými plavidlami, verzia obojživelného vozidla Beachlauncher s hydraulickým pohonom pre ponorky Nemo je špeciálne vybavená benzínovým motorom Kohler EFI (elektronické vstrekovanie paliva) s výkonom 38 konských síl, ktorý je umiestnený na plošine nad vodnou hladinou.

obojživelného vozidla Beachlauncher pre transport osobnej ponorky Nemo.

Tento motor beží pri 2 800 otáčkach za minútu a na svojom vývodovom hriadeli má hydraulické čerpadlo. Čerpadlo zase vytvára tlak až 207 barov a tlačí hydraulickú kvapalinu na rastlinnej báze cez ovládacie potrubie, ktoré otáča dve gumené pásy vozidla. Navyše Beachlauncher automaticky vyhľadá hĺbku potrebnú na bezpečné vypustenie ponorky.

Ani verzia obojživelného vozidla Beachlauncher pre transport osobnej ponorky Nemo nie je lacná. Cena sa začína na 65 000 dolároch (približne 60 087 euro).

obojživelného vozidla Beachlauncher pre transport osobnej ponorky Nemo.