Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Inovatívne palivo z metanolu rapídne zvýši dojazd elektrických vozidiel

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
4. 12. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Medzi alternatívnymi palivami si pozornosť rozhodne zaslúži metanol. Látka, ktorá vzniká oxidáciou metánu a známa je aj ako metyl alkohol. Vedci môžu rozhodne potvrdiť, že niektoré vlastnosti metanolu a súčasného etanolu, ktorý sa pridáva do benzínu sa istým spôsobom prekrývajú. Prečo teda nevyužiť na pohon motorov aj metanol? Nie je to výmysel, ale realita. Na svete sú už totiž reálne projekty, ktoré potvrdili, že spaľovanie tejto látky je naozaj ekologické.

Inovatívne palivo, na základe metanolu, vyvíjajú aj v Rakúsku. aFuel vzniká tak, že sa pomocou slnečnej energie vyrobí vodík a z atmosféry sa odoberie CO2. Z týchto dvoch zložiek následne vzniká metanol, ktorý je vlastne nosičom kvapalného vodíka pre elektrický pohon.

„Keď spálime jeden liter metanolu, tak z atmosféry odoberieme viac uhlíka, ako ho vrátime späť počas procesu spaľovania metanolu. A v prípade tohto auta je to -24 gramov,“ vysvetľuje Thorsten Rixmann, Obrist Group.

Technológia je síce stále vo vývoji, no v budúcnosti by si mohla nájsť oveľa širšie možnosti využitia.

„Palivo, ktoré vyrábame, určite nie je určené len pre autá, ale aj pre mobilitu, vzduch a vodu. No tiež pre výrobu samotnej energie namiesto vodných elektrární, atómových elektrární alebo veterných elektrární, aby sa energia dala skladovať v tejto kvapalnej forme,“ dodáva Thorsten Rixmann, Obrist Group.

Metanol sa stal základom aj pre pohon prototypu elektrického športového auta s názvom Nathalie.

„Nathalie je dvojmiestne športové auto s maximálnou rýchlosťou 300 km za hodinu, so zrýchlením 2,5 sekundy z 0 na 100 km za hodinu. Má pohon všetkých štyroch kolies a dve prevodovky,“ hovorí Roland Gumpert, Gumpert Automobile.

Obdobie korona vírusu však prinútilo vývojárov zastaviť vývoj superšportu a vzhľadom na zvýšený záujem o úžitkové vozidlá, presedlať práve na tento druh áut. Výsledkom je tak prvé vozidlo, ktoré odvezie poriadny náklad a vďaka technológii metanolu prejde na jednu nádrž zhruba 1000 kilometrov.