Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Interaktívny displej popisuje cestujúcim to, na čo sa pozerajú

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
8. 1. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Ak ste na prehliadke v autobuse, naozaj nechcete odvracať zrak od okoloidúcich atrakcií, aby ste si našli informácie o nich vo svojom smartfóne. AR interaktívny displej vozidla (AR Interactive Vehicle Display) má však pomáhať tým, že zobrazuje relevantné informácie priamo na skle okna vozidla.

Táto technológia, ktorá bude predstavená na veľtrhu CES 2024 v Las Vegas, bola vyvinutá juhokórejským Inštitútom pre výskum priemyselných technológií (ITRI). Funguje tak, že na každom okne autobusu je nad oknom umiestnená kamera na sledovanie pohybu očí a priehľadný microLED dotykový panel pokrýva celý vnútorný povrch okenného skla. Keď sa pasažier pozerá von oknom, systém neustále vyhodnocuje smer jeho pohľadu.

Technológia AR interaktívneho displeja vozidla.

Zohľadnením údajov GPS na zistenie aktuálnej rýchlosti a geografickej polohy vozidla je možné zistiť, ktorú konkrétnu atrakciu si daná osoba práve prezerá. Systém pomocou týchto informácií zobrazí malú fotografiu atrakcie na microLED paneli, ktorá sa zobrazí vedľa pohľadu cestujúceho na skutočnú vec. Ak sa daná osoba chce dozvedieť viac o tom, na čo sa pozerá, stačí na túto fotku klepnúť. Ak tak urobí, informácie sa zobrazia v textových poliach umiestnených okolo pohľadu na atrakciu, ale nie priamo nad ňou.

Technológia AR interaktívneho displeja vozidla.

Technológia by mohla byť zakomponovaná aj do okien vlakov, výletných lodí, gondol alebo iných vyhliadkových vozidiel. V skutočnosti výskumníci z ITRI už použili veľmi podobnú technológiu v sklách verejných akvárií, ktoré ľuďom hovoria o rybách, ktoré práve sledujú.