Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Prenosný elektrický prívesný motor zjednoduší čisté a tiché plavby

Prenosný elektrický prívesný motor zjednoduší čisté a tiché plavby
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
7. 2. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Čínsky výrobca elektrických pohonov ePropulsion predstavil svoj zatiaľ najmenší a najuniverzálnejší elektrický prívesný motor. Nový prívesný motor eLite váži menej ako 6,8 kilogramu a je navrhnutý tak, aby priniesol okamžitý krútiaci moment a výkon malým člnom a nafukovacím člnom. Pohon typu plug-and-play sa ľahko prenáša do vody, pripája sa a odpája pomocou jednoduchého montážneho systému jedným kliknutím a poskytuje až hodinu a pol tichého výkonu bez emisií.

Prívesný motor eLite debutuje ako najmenší a najľahší prívesný modelový rad spoločnosti ePropulsion. Na rozdiel od veľkých, výkonných elektrických prívesných motorov so samostatnými batériami má model eLite dizajn typu všetko v jednom s lítium-iónovou batériou integrovanou priamo v jeho tenkom tele. Meria 914 cm na dĺžku a váži 6,7 kilogramu. Vďaka tomu sa dá ľahko prenášať tam a späť z vody. Kormidlo sa dokonca zloží, aby fungovalo ako rukoväť na prenášanie, a pohon sa pripája k člnu a odoberá sa z člna pomocou upínacej konzoly s jedným kliknutím.

Prenosný elektrický prívesný motor ePropulsion eLite.

Model eLite je umiestnený ako alternatíva k malým spaľovacím prívesným motorom, ktoré sú navrhnuté tak, aby poháňali veslice, nafukovacie člny a malé člny. Má nominálny výkon 500 wattov pre rýchlosti dosahujúce okolo 7,5 km / h. Dokáže tiež zvýšiť výkon až na 750 W po dobu jednej minúty, čím sa maximálna rýchlosť zvýši na o niečo viac ako 8 km / h.

Prenosný elektrický prívesný motor ePropulsion eLite.

Lítiová batéria s kapacitou 378 Wh naskladaná vo vnútri hliníkového tela ponúka odhadovanú dobu chodu 1,5 hodiny pri cestovnom výkone 250 wattov alebo polovičnú dobu pri vytočení až na plný výkon 500 W. Inteligentný systém správy batérie optimalizuje spotrebu energie a reguluje úroveň nabitia batérie. Tá sa dá zobraziť pomocou displeja používateľského rozhrania zabudovaného v úplne hornej časti jednotky.

Spoločnosť ePropulsion zakladá svoje odhady rýchlosti a doby chodu okolo jednej osoby na 2,4 metrovom hliníkovom člne s celkovou hmotnosťou 117 kilogramov, ktorý pláv v pokojnej vode. Dizajn lode, veľkosť, celková hmotnosť na palube, počasie a iné faktory teda ovplyvnia skutočnú rýchlosť a dobu chodu.

Prenosný elektrický prívesný motor ePropulsion eLite.

Mimoriadne prenosný dizajn prívesného motora eLite uľahčuje prenášanie z člna na nabíjanie a po vybalení je vybavený na pripojenie k striedavému prúdu (AC). S dostupným príslušenstvom je možné batériu nabíjať aj cez 12 V zdroj ako je batéria v aute alebo pomocou solárnych panelov. Port USB-C slúži na nabíjanie smartfónov a iných zariadení z internej batérie, čo je obzvlášť cenné, ak sa človek ocitne v núdzi na vode s vybitým smartfónom.

Prenosný elektrický prívesný motor ePropulsion eLite je k dispozícii na predbežnú objednávku prostredníctvom siete predajcov spoločnosti ePropulsion za cenu 999 dolárov (okolo 928 euro).

Prenosný elektrický prívesný motor ePropulsion eLite.