Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Super jednoduchý vrtuľník sa ovláda ľahšie ako lietanie s dronom

Super jednoduchý vrtuľník sa ovláda ľahšie ako lietanie s dronom
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
26. 2. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Aké ťažké by mohlo byť riadiť vrtuľník, keby ovládanie pozostávalo len z jednej páčky a dvoch dotykových displejov? Presne to je prípad nedávno oznámeného modelu Skyryse One z dielne americkej spoločnosti Skyryse.

Letecká spoločnosť Skyryse existuje od roku 2016, počas ktorého tvrdo pracovala na poloautonómnom pilotnom systéme, ktorý sa dá namontovať do existujúcich helikoptér tretích strán. Model One je prvým dvojmiestnym vrtuľníkom, ktorý bol navrhnutý s touto technológiou už „zapracovanou“, čoho výsledkom je radikálne zjednodušený kokpit.

Poloautonómny dvojmiestny vrtuľník Skyryse One s radikálne zjednodušeným kokpitom.

Operačný systém sa nazýva ako SkyOS a obsahuje takzvanú technológiu fly-by-wire. Podobne ako v automobiloch, aj v tomto prípade tak elektrické vedenie nahrádza zložité mechanické spojenia, ktoré tradične spájajú ovládacie prvky kokpitu s príslušnými letovými komponentmi. Vďaka tomuto usporiadaniu nemusia byť v pilotnej kabíne fyzicky prítomné konvenčné ovládacie prvky, ako je cyklická páka, plynová páka či pedále. Ich funkcie možno jednoducho naprogramovať do systému SkyOS.

Výrazne zjednodušený kokpit v poloautonómnej helikoptére Skyryse One.

Spoločnosť Skyryse však zdôrazňuje, že SkyOS nie je plnohodnotný systém autopilota. Ľudský pilot je stále zodpovedný za riadenie vrtuľníka prostredníctvom jedinej štvorosovej riadiacej páky, hoci mu určite pomáha viacerými spôsobmi.

Vďaka nepretržitej analýze vstupov od pilota, podmienok prostredia, stavu stroja a letových parametrov tak dokáže SkyOS automaticky udržiavať vrtuľník v bezpečnom letovom stave, čo je optimálna kombinácia faktorov, ako je rýchlosť a výška letu. K dispozícii je aj funkcia Hover Assist, ktorá udržiava vrtuľník stabilne visieť, aj keď pilot uvoľní ovládaciu páku.

Výrazne zjednodušený kokpit v poloautonómnej helikoptére Skyryse One.

Jednoduché ťahy na dotykových displejoch naštartujú motor a vykonajú zvyšok štartovacej procedúry. Navyše aktivujú automatické funkcie vzletu a pristátia. Okrem toho, ak sa zistí výpadok výkonu motora, systém SkyOS automaticky prejde do režimu autorotácie. Letové funkcie, ako je kĺzanie, vzlet a pristátie, budú potom automatizované, hoci pilot bude stále udržiavať aj manuálne ovládanie, aby sa čo najbezpečnejšie dostal na zem.

Spoločnosť v súčasnosti prijíma od potenciálnych kupcov zálohy vo výške 2 500 dolárov (okolo 2 305 euro), ktoré pôjdu na špeciálnu uvádzacie cenu 1,8 milióna dolárov (asi 1,66 milióna euro). Dodávky by sa mali začať budúci rok po udelení osvedčenia o letovej spôsobilosti. Spoločnosť tvrdí, že úplné špecifikácie budú zverejnené bližšie k tomuto termínu.

Výrazne zjednodušený kokpit v poloautonómnej helikoptére Skyryse One.