Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Elektrický príves na bicykel čistí cesty od nebezpečného skla a úlomkov

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
26. 3. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Elektrický zametač ulíc ťahaný bicyklom môže čoskoro odpratávať štrk, rozbité sklo, kúsky kovu a iné nečistoty z cyklistických jazdných pruhov. Zariadenie, známe ako Bike Lane Sweeper, sa už testuje na viacerých miestach v Kanade a USA.

Počiatočnú verziu elektrického zametača vytvoril Pierre Lermant, odborník na dátovú vedu a strojný inžinier žijúci v Sunnyvale v Kalifornii. „Jedného dňa počas Covidu som si pomyslel: „Nebolo by pekné, keby sme vymysleli zametací stroj pripojený k bicyklu, aby sme vyčistili cyklistické pruhy,“ a projekt sa zrodil asi pred tromi rokmi,“ povedal

Prvé Lermantove prototypy boli „veľmi primitívne“, pozostávali hlavne z drevených konštrukcií a reťazového elektromotora pripojeného k priemyselnej zametacie kefe. Asi pred rokom a pol ho však kontaktoval kanadský strojný inžinier Cedric Eveleigh, ktorý predtým priniesol revolučný pohon horských bicyklov Supre Drive.

Eveleigh sa nedávno presťahoval do oblasti Sunshine Coast v Britskej Kolumbii a začal dobrovoľníčiť so skupinou, ktorá sa pravidelne stretávala a ručne metlami zametala miestne cyklistické chodníky. Urobili tak, aby upozornili na skutočnosť, že je potrebné častejšie čistenie cyklistických jazdných pruhov mestskými inštitúciami.

Elektrický zametač cyklistických jazdných pruhov BIke Lane Sweeper.

„Práve na týchto podujatiach som začal premýšľať o myšlienke zametania cyklistických pruhov s poháňanou kefou, ťahanou na bicykli,“ hovorí Eveleigh. „Potom som si túto myšlienku vygooglil a objavil som Pierra, ktorý postavil osvedčené zametače cyklistických pruhov. Kontaktoval som ho, aby som mu ponúkol pomoc s inžinierstvom a výrobou, a Pierre mal záujem spolupracovať.“

Po spolupráci cez internet aj osobne teraz Eveleigh a Lermant vyvinuli dve verzie elektrického zametača cyklistických chodníkov Bike Lane Sweeper, ktoré sú pripravené na uvedenie na trh. Jedna verzia je určená najmä na použitie vo vidieckych oblastiach a jednoducho zametá nečistoty z cesty na jednu stranu, smerom ku krajnici. Druhá verzia je skôr zameraná na mestské využitie a zhromažďuje nečistoty z cyklistických chodníkov do zberného koša, ktorý možno pravidelne vyberať a vyprázdňovať.

Elektrický zametač cyklistických jazdných pruhov BIke Lane Sweeper.

Oba modely sú vybavené hliníkovým rámom, bočnými panelmi z preglejky alebo ABS a motorom z e-kolobežky, ktorý je poháňaný batériou z e-bicykla, ktorý roztáča zametaciu kefu. Tento motor je bezdrôtovo aktivovaný diaľkovým ovládačom, ktorý je namontovaný na riadidlách.

Cyklistické zametacie stroje majú tiež štandardné ťažné zariadenie Burley, ktoré by malo byť kompatibilné s takmer akýmkoľvek typom bicykla. Okrem toho, pretože zametače sú široké len asi jeden meter, môžu ich zdvihnúť dve osoby a v prípade potreby ich prepravovať v kufri auta.

Prototypy v súčasnosti testuje nielen skupina Transportation Choices Sunshine Coast (alebo TraC), do ktorej Eveleigh patrí, ale aj skupiny presadzujúce cyklistiku v Portlande v Oregone; Charlotte v Severnej Karolíne a Sonoma County v Kalifornii.

Cedric Evelegh s verziou bočného zametača cyklotrás.

„Existuje niekoľko možných obchodných modelov, ktoré skúmame, vrátane predaja zametacích strojov pre cyklotrasy neziskovým dobrovoľníckym skupinám (prebehli tri úspešné crowdfundingové kampane), ich predaja samosprávam a ponúkania zametania ako služby,“ povedal Eveleigh.

Strany, ktoré majú záujem o niektorú z týchto možností, alebo chcú len pomôcť, môžu kontaktovať Eveleigha a Lermanta prostredníctvom webovej stránky Bike Lane Sweeper. Konečná cena ešte nebola stanovená.

Obe verzie elektrického zametača cyklotrás Bike Lane Sweeper môžete vidieť v akcii vo videu na začiatku článku alebo priamo TU.