Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Vodíkový vlak prešiel viac ako 2800 kilometrov na jednu nádrž

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
3. 4. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Osobný vlak na vodíkové palivové články, ktorý bol vyvinutý švajčiarskym výrobcom koľajových vozidiel Stadler Rail, dosiahol nový rekord v Guinessovej knihe rekordov, pričom cestoval takmer dva dni nepretržite a prekonal vzdialenosť 2 803 kilometrov.

Snahy o vyčistenie špinavých vlakov sú už v plnom prúde, no nie všetky železničné siete môžu podporovať elektrifikáciu a rozsah batérií jednoducho nebude stačiť na prepravu tovaru alebo osôb na dlhé vzdialenosti. To je miesto, kde by mohol prísť na rad vodík. To by mohlo umožniť predĺžené cestovanie bez emisií, pričom sa produkuje len para a voda.

Spoločnosť Stadler Rail prvýkrát predstavila svoj osobný model vodíkového vlaku Flirt H2 na InnoTrans 2022 v Berlíne a začala ho testovať vo Švajčiarsku. Je navrhnutý tak, aby nahradil vlaky poháňané naftou na neelektrifikovaných alebo čiastočne elektrifikovaných železničných sieťach a obsahuje dva koncové vozne poháňané motorom s vodíkovou nádržou a palivovými článkami medzi nimi. Palivové články dodávajú energiu do palubnej batérie, ktorá poháňa elektrický pohon.

Osobný vlak Stadler Flirt H2 vyrazil na trať, aby vytvoril vzdialenostný rekord 2 803 km na jednu nádrž vodíka.

Pôvodne postavený pre kalifornský Úrad pre dopravu v okrese San Bernardino, uvádza sa, že dosahuje maximálnu rýchlosť 127 km / h a má dojazd 460 km medzi doplnením paliva. Avšak toto číslo dojazdu bolo nedávno výrazne prekonané na testovacom okruhu ENSCO v Pueblo v Colorade a spoločnosť Stadler sa zapísala do GUinessovej knihy rekordov.

Večer 20. marca vyrazil vodíkový vlak Flirt H2 na svoje prvé kolo na trati. Inžinieri sa potom striedali v ovládaní po dobu viac ako 46 hodín, po ktorých sa vlak zastavil, pričom na jednu nádrž vodíka prešiel až 2 803 kilometrov. To sa premieta do svetového rekordu pre „najdlhšiu vzdialenosť prejdenú osobným vlakom na vodíkový pohon bez tankovania alebo nabíjania“.

Okrem potvrdených objednávok v Kalifornii spoločnosť Stadler odhalila, že dvaja talianski železniční prevádzkovatelia medzi sebou podpísali zmluvy na dodávku 15 vlakov na vodíkový pohon. Zábery z rekordu si môžete pozrieť vo videu na začiatku článku alebo priamo TU.