Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Plastový bicykel RCYL sa vybral na cestu k udržateľnosti

Plastový bicykel RCYL sa vybral na cestu k udržateľnosti
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
25. 4. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V roku 2022 sa do centra pozornosti dostal podivne vyzerajúci prototyp bicykla igus:bike, ktorý mal hranatý rám, kolesá a dokonca ložiská vyrobené z recyklovaného plastu. Teraz sa do výroby dostáva ako novo pomenovaný bicykel RCYL.

Nápad na mohutné plastové dvojkolesové vozidlo prišiel k Frankovi Blasovi, generálnemu riaditeľovi nemeckého špecialistu na pohybové plasty igus:bike, počas dovolenky na Floride v roku 2009, kde si všimol, že požičovne bicyklov majú veľmi obmedzenú trvanlivosť bicyklov v dôsledku ich neustáleho vystavenia piesku, vetru. a slanej vode.

Príhodná investícia do holandského startupu MTRL viedla k partnerstvu pri vývoji konceptu a prototypy sa začali objavovať v roku 2022. Hoci rám, kolesá, kľuky a ložiská boli celé plastové, v tom čase boli niektoré komponenty ešte vyrobené z kovu a tím odvtedy hľadal spôsoby, ako pridať ešte viac plastov.

Plastový bicykel igus:bike RCYL.

Všetky plastové komponenty sú vyrábané rotačným a vstrekovacím lisovaním, vrátane nových doplnkov, ako je plastové sedadlo a brzdové páčky. Novo premenovaný bicykel RCYL je teraz vyrobený až z 92 % plastu, pričom polovica z toho pochádza z recyklovaného plastového odpadu, vrátane vyradených rybárskych sietí.

„Teraz pokračujeme v investíciách do výskumu a vývoja, aby sme čo najrýchlejšie zvýšili mieru recyklácie na 75 % a z dlhodobého hľadiska dokonca na 100 %,“ povedal Sven Ternhardt, vedúci predaja a marketingu v igus:bike. „S týmto vysokým podielom recyklácie urýchľujeme obehové hospodárstvo plastov. Plasty na svetových skládkach odpadu sa preto stávajú čoraz cennejším zdrojom.“

Plastový bicykel igus:bike RCYL.

Inžinieri tiež zväčšili uhol natočenia riadidiel pre lepšie zatáčanie, pridali voľnobežku do hnacieho ústrojenstva, pridali odolnejšie plastové guľôčkové ložiská bez mazania a namontovali dvojnohý stojan pre jednoduchšie parkovanie. Nie je tu však žiadne odpruženie, takže nerovný terén pohltia iba mestské pneumatiky Continental. Medzi neplastové diely patria kotúčové brzdy, pneumatiky, remeňový pohon, osvetlenie, skrutky a ďalšie drobné komponenty.

Pred niekoľkými mesiacmi dostal plastový bicykel zelenú pre prvú výrobnú sériu a prvých 100 kusov v súčasnosti vyrába spoločnosť MTRL pred rozšírením výroby, aby splnili požiadavky na predbežnú objednávku približne 1 500 bicyklov.

Plastový bicykel igus:bike RCYL.

„Aby sme skrátili čakaciu dobu na zostávajúce objednávky, budujeme vlastnú výrobnú linku na bicykel v našej spoločnosti v Kolíne,“ dodal Ternhardt. „S rozšírenými kapacitami máme v úmysle vyrobiť 10 000 bicyklov.“

Počiatočný sériový model váži 17 kilogramov a jeho cena je 1 200 EUR. Nebude obsahovať elektromotor a batériu, aj keď spoločnosť igus:bike zvažuje v budúcnosti aj možnosť elektrického bicykla z plastov.

Plastový bicykel igus:bike RCYL.