Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Dostupný ľahký mestský e-bicykel je založený na uhlíkových vláknach

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
9. 5. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Elektrické bicykle s rámom, ktorý je vyrobený z uhlíkových vlákien, bývajú nákladnou záležitosťou, no najnovší ľahký mestský e-bicykel z dielne spoločnosti Fiido je cenovo dostupnejší, pričom má nenápadný vzhľad bežného bicykla a môže sa pochváliť aj nízko údržbovým karbónovým remeňovým pohonom.

Pre svoj najnovší elektrický bicykel si spoločnosť Fiido osvojila ľahký minimalizmus. Model Air má nenápadný diamantový rám z uhlíkových vlákien, vidlicu, riadidlá a sedadlo s vzhľadom tradičného bicykla bez elektrického pohonu, pričom má celkovú hmotnosť len 13,75 kilogramu. Káble sú vedené vnútorne, aby sa zachovali čisté línie. Nie je to síce úplne najľahší e-bicykel, no stále umožňuje relatívne ľahké zdvihnutie a prenášanie po schodoch do kancelárie alebo na vlak.

Mestský e-bicykel z uhlíkových vlákien Fiido Air.

Elektrická asistencia šliapania do pedálov je poháňaná 250-wattovým elektromotorom Mivice v zadnom náboji s pomerne nízkym krútiacim momentom 40 Nm. K dispozícii sú tri alebo päť režimov elektrickej asistencie pre maximálnu rýchlosť 25 km / h. Snímač krútiaceho momentu v spodnej konzole reaguje na vstup z pedálu a e-bicykel má remeňový pohon Gates Carbon CDN pre tichú jazdu s nízkymi nárokmi na údržbu. Nedostatok prevodov však môže pre niektorých jazdcov predstavovať problém, najmä ak trasa dochádzania zahŕňa strmé stúpania.

Mestský e-bicykel z uhlíkových vlákien Fiido Air.

Pomerne skromná 208,8-Wh batéria, ktorá je integrovaná do rámu a nie je vyberateľná, má podľa odhadov dojazd do vzdialenosti asi 80 kilometrov na jedno nabitie pri najnižšom nastavení elektrickej asistencie. K dispozícii je aj možnosť si pokaziť hladké línie a namontovať si predlžovač dojazdu v podobe batérie, ktorá je uložená ako fľaša na spodnej rámovej trubke.

Je zvláštne, že e-bicykel nemá žiadny displej na riadidlách, pričom spoločnosť Fiido očakáva, že jazdci budú sledovať kľúčové metriky jazdy prostredníctvom priložených inteligentných hodiniek Mate. Používateľ môže e-bicykel Air odomknúť pomocou snímača odtlačkov prstov na hornej lište, ktorá je obklopená svetelným krúžkom, prostredníctvom inteligentných hodiniek alebo pomocou sprievodnej mobilnej aplikácie.

Mestský e-bicykel z uhlíkových vlákien Fiido Air.

Kľúčové špecifikácie dopĺňajú pneumatiky Kenda 700/40c, hydraulické brzdy Shimano, predné a zadné svetlá integrované do rámu a sedadlo Velo. Existuje niekoľko vecí, ktoré by sme očakávali od mestského e-bicykla, ale ktoré v tomto prípade v základnej výbave chýbajú, a to sú blatníky, stojan a zvonček.

Mestský e-bicykel z uhlíkových vlákien Fiido Air je držiteľom ocenenia Red Dot za dizajn za rok 2024 a dá sa objednať už teraz za uvádzaciu cenu 1 799 dolárov (približne 1 672 euro). Očakáva sa, že k zákazníkom sa dostane od augusta tohto roku.

Mestský e-bicykel z uhlíkových vlákien Fiido Air.