Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Samovyvažovacie moduly by mohli premávať po nepoužívaných nemeckých železniciach

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
16. 5. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Vidiečania majú radi nezávislosť, ktorú ponúkajú ich autá, tak ako ich prinútiť používať verejnú dopravu? Odpoveďou by mohol byť nový dopravný systém Monocab, ktorý využíva jednotlivé samovyvažovacie moduly na požiadanie, ktoré cestujú po existujúcich opustených železniciach.

Mnoho ľudí vo vidieckych oblastiach uprednostňuje používanie svojich áut na cestu do a z mestských centier, kedykoľvek chcú, ako čakanie na nepravidelné linky autobusov alebo vlakov. Tento nezáujem o verejnú dopravu vedie k tomu, že sa poskytuje ešte menej autobusov a vlakov, čo vedie k ešte menšiemu záujmu miestnych obyvateľov.

Výsledkom je, že v krajinách, ako je Nemecko, sú dnes mnohé vidiecke železnice pre dochádzanie do práce z veľkej časti nevyužívané. A čo viac, pretože nie každý chce čakať na verejnú dopravu alebo ísť dlho autom, čoraz viac ľudí si vyberá život v mestách namiesto na vidieku.

Čo keby však bolo možné privolať si malé elektrické vozidlo práve vtedy, keď to potrebujete, prostredníctvom aplikácie v štýle taxi alebo Uberu, ktoré by vás vyzdvihlo na neďalekej železnici a potom by vás autonómne odviezlo do mesta? To presne je myšlienka nového dopravného systému s názvom Monocab.

Vizualizácia plánovaného dopravného systému Monocab v prevádzke.

Projekt podporovaný Európskou úniou sa začal v roku 2022 a ide o spoluprácu medzi nemeckou Technickou univerzitou OWL (Technische Hochschule Ostwestfalen-Lippe), Univerzitou aplikovaných vied v Bielefelde a inštitútom Fraunhofer IOSB-INA.

Samotné vozidlá Monocab sú, alebo teda budú, štvormiestne až šesťmiestne batériové elektrické vozidlá s jednokoľajovým podvozkom, ktoré využívajú gyroskopický systém na samovyvažovanie len na jednej koľajnici existujúcej nepoužívanej železnice. To ponecháva druhú koľajnicu voľnú pre ostatné Monocaby na jazdu v opačnom smere.

Dva testovacie moduly Monocab. V pláne je, aby bola finálna verzia plne samovyvažovacia.

Zakladateľ projektu Thorsten Försterling hovorí, že tím pracuje na stroji nainštalovanom na dráhe, ktorý bude schopný zdvihnúť jednotlivé moduly z jednej koľajnice a umiestniť ich na druhú (samozrejme v tom čase bez pasažierov), čím im zabráni v nahromadení sa na oboch koncoch trasy.

Testovacie moduly sa už testujú na krátkom úseku železnice na vidieku v Nemecku a Försterling hovorí, že úplný samovyvažovací prototyp by sa mal začať používať v roku 2028.

Trasy Monocabov budú integrované do existujúcich sietí mestskej verejnej dopravy.