Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Projekt 821: Prvá superjachta na svete poháňaná vodíkom

Projekt 821: Prvá superjachta na svete poháňaná vodíkom
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
21. 5. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Luxusná superjachta je skúšobným priestorom pre technológiu zeleného vodíka, pretože loď, formálne známa ako Projekt 821, je umiestnená vo vode na amsterdamskej základni spoločnosti Feadship. Je to najväčšia motorová jachta, aká bola kedy spustená v Holandsku.

Vodík je často považovaný za hlavného hráča, pokiaľ ide o alternatívnu energiu, ale vyžaduje si aplikácie v reálnom svete, aby sa ukázali nielen jeho silné stránky, ale aj jeho nedostatky, ktoré bude potrebné prekonať, ak má mať široké uplatnenie.

Projekt 821, ktorý bol spustený začiatkom mája, má posunúť vodíkovú technológiu na jej limity, pokiaľ ide o superjachty. Toto je obzvlášť dôležité, pretože neexistujú žiadne predpisy pre skladovanie vodíka alebo pokiaľ ide o systémy vodíkových palivových článkov. Výsledkom bolo, že spoločnosť Feadship musela spolupracovať s maklérmi superjácht Edmiston a Lloyd's Register, aby prišli nielen so škálovanou technológiou pre lode s dĺžkou nad 100 metrov, ale aj s perspektívnymi protokolmi a predpismi.

Prvá superjachta na svete poháňaná vodíkom.

Vodíkové palivové články existujú už od doby, kedy boli použité na misiách Apollo Moon počas vesmírnych pretekov, ale nikdy nemali veľké uplatnenie v námornom sektore. Aspoň nie vo veľkom meradle.

Projekt 821 ilustruje niektoré prekážky, ktoré treba ešte prekonať. Dokonca aj v takej veľkej lodi je ťažké zvládnuť vodík. Aj keď je plyn veľmi účinným zdrojom energie, má desatinu hustoty motorovej nafty a musí sa skladovať pod tlakom pri -253 °C.

Pre projekt 821 musí loď prepraviť viac ako štyri tony vodíka, aby poháňala 16 palivových článkov cez špeciálne rozvádzače na dodávku jednosmerného prúdu. Navyše bolo treba riešiť problémy, ako je vodíkové krehnutie kovov, na ktoré sú takéto systémy náchylné, alebo špeciálne vetracie komíny na zvládanie odvetrávania vodnej pary, čo si vyžadovalo predĺženie trupu. Okrem toho musí byť loď schopná ľahšie skladovať metanol na zásobovanie palivových článkov, keď nie je k dispozícii vodík.

Prvá superjachta na svete poháňaná vodíkom.

Aj napriek tomu všetkému vodík nemôže poskytnúť všetku energiu, ktorú loď potrebuje. Namiesto toho je schopný zvládnuť len veľmi krátke plavby rýchlosťou pod 10 uzlov (18 km / h), napríklad pri vplávaní do prístavu a vyplávaní z neho alebo pri prejazde cez ekologicky citlivé oblasti.

Namiesto toho sa vodík používa hlavne na to, čo sa nazýva hotelové zaťaženie. To znamená, že všetky ostatné energetické požiadavky mimo pohonu, ako je kúrenie a klimatizácia. Podľa spoločnosti Feadship dokáže vodík prijať až 78 % tejto záťaže. To môže pridať až týždeň tichej a čistej prevádzky pri kotvení.

„Cieľom bolo vyvinúť novú, čistú technológiu nielen pre tento projekt, ale pre celý svet,“ povedal Jan-Bart Verkuyl, riaditeľ Feadship a generálny riaditeľ Royal Van Lent Shipyard. „Hodnota výskumu, ako aj vývoj tried a bezpečnostných predpisov pre úplne nový typ výroby energie je pokrok, na ktorý sme hrdí, že sme ho sprístupnili všetkým.“

Prvá superjachta na svete poháňaná vodíkom.