Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Pedálovo-elektrický Hopper už brázdi nemecké ulice

Pedálovo-elektrický Hopper už brázdi nemecké ulice
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
22. 5. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Pedálovo-elektrické, polouzavreté kompaktné vozidlá sú navrhnuté ako ekologická alternatíva k bežným spaľovacím vozidlám, s možnosťou jednoduchšieho zaparkovania v preplnených mestách. Jedno z najnovších nesie názov Hopper a dokonca už vyrazilo brázdiť ulice po celom Nemecku.

Toto pedálové vozidlo bolo prvýkrát oznámené ako koncept v roku 2020 a vyrába ho startup spoločnosť Hopper Mobility so sídlom v Hamburgu. Je to trojkolesové vozidlo s otvorenou karosériou, ktorá poskytuje dostatočnú ochranu pred počasím a zároveň umiestňuje jazdca do pohodlnej polohy ako v aute. Pretože je vozidlo Hopper legálne považované za elektrický bicykel, môže obchádzať hustú premávku jazdou v cyklopruhoch a na cyklotrasách. To znamená, že môže ísť aj na cestu s ostatnými vozidlami.

Pedálové elektrické vozidlo Hopper.

Sila jazdca pri šliapaní do pedálov je umocnená 250-wattovým elektromotorom v zadnom náboji, vďaka čomu dosahuje Hopper maximálnu rýchlosť 25 km / h. Motor je poháňaný odnímateľnou 30-Ah / 48V / 1 440-Wh lítium-železo-fosfátovou batériou, o ktorej sa tvrdí, že je vhodná na dojazd približne 65 kilometrov na jedno nabitie. Voliteľný strešný solárny panel by mal pomôcť zvýšiť toto číslo.

Aby sa minimalizovala údržba a mechanická zložitosť, Hopper využíva namiesto tradičného reťazového pohonu elektronický systém pedal-by-wire. Takéto systémy fungujú tak, že jazdec pri pedálovaní roztáča generátor. Tým sa ich mechanická energia premieňa na elektrickú energiu, ktorá je privádzaná do motora. Tento motor premieňa elektrickú energiu späť na mechanickú energiu, ktorá sa používa na otáčanie kolesa.

Pedálové elektrické vozidlo Hopper.

K dispozícii je model Passenger, ktorý umiestňuje druhé sedadlo za sedadlom jazdca, alebo model Cargo, ktorý nahrádza zadné sedadlo uzamykateľným 300-litrovým nákladným priestorom. Obe verzie zvládnu maximálnu hmotnosť pasažiera / úžitkového zaťaženia 160 kilogramov a údajne vážia približne 120 kilogramov.

Niektoré z ďalších funkcií vozidla zahŕňajú kompletný systém osvetlenia s dvoma 550-lumenovými svetlometmi; ovládacie centrum s dotykovou obrazovkou integrované do volantu; odhmlievač čelného skla; parkovaciu brzdu a bezpečnostný systém na znehybnenie kolies; plus dva USB porty na nabíjanie mobilných zariadení. Kryty na uzavretie bokov vozidla sú vo výrobe.

Pedálové elektrické vozidlo Hopper.

Vďaka financovaniu z Európskej únie už bolo vyrobených asi 30 kusov pedálových elektrických vozidiel Hopper, ktoré boli odovzdané do rúk testovacích používateľov s cieľom získať spätnú väzbu v reálnom svete. Táto spätná väzba ovplyvnila dizajn komerčnej verzie vozidla First Edition, ktorá sa teraz ponúka nemeckým zákazníkom na predbežnú objednávku za cenu 13 500 EUR. Výroba modelového radu First Edition by sa mala začať koncom tohto roka. Spoločnosť v súčasnosti pracuje aj na rozšírení dostupnosti do ďalších krajín.

Pedálové elektrické vozidlo Hopper.