Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Výkonný e-bicykel z uhlíkových vlákien vhodný do mesta i terénu

Výkonný e-bicykel z uhlíkových vlákien vhodný do mesta i terénu
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
23. 5. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Kanadská startup spoločnosť No-Bo Power odhalila karbónový elektrický bicykel so stredným pohonom, ktorý má robustné pneumatiky a plné odpruženie. Môže tak poslúžiť nielen ako štýlový dvojkolesový tátoš v meste, ale aj ako schopný terénny bicykel na vybláznenie sa cez víkend.

Spoločnosť No-Bo Power so sídlom v Toronte bola údajne založená, pretože „ako vy, aj my sme boli trýznení prítomnosťou lacných produktov nízkej kvality.“ Po zabezpečení 700 000 CAD od dvoch štedrých investorov a 1 milióna CAD navyše od hongkonskej spoločnosti Infinite Cycling, startup teraz spustil svoje riešenie takýchto problémov v podobe e-bicykla s názvom Voyager1.

Vlajková loď Voyager1 V1S je navrhnutá tak, aby bola rovnako doma na uliciach ako aj mimo nich. E-bicykel je postavený na ľahkom, ale silnom ráme, ktorý je vyrobený z uhlíkových vlákien, a ktorý je „starostlivo vrstvený s viac ako 1 000 plátmi prémiovej japonskej uhlíkovej tkaniny Toray“ a podporuje vzpriamený jazdecký postoj.

Hybridný elektrický bicykel s hrubými pneumatikami Voyager1 V1S.

E-bicykel získal obrátenú odpruženú vidlicu DNM so zdvihom 150 mm a zadný tlmič DNM RCP-2S pre absorbovanie terénnych nerovností. A hoci rám váži len 3,9 kilogramu, celková hmotnosť e-bicykla sa po pripočítaní všetkých komponentov vyšplhala na 30 kilogramov.

Prvým z týchto pridaných komponentov je 500-W OLI elektromotor so stredným pohonom, ktorý má maximálny výkon 800 wattov a vytvára vysoký krútiaci moment 130 Nm, pričom poskytne elektrickú asistenciu šliapania do pedálov až do maximálnej rýchlosti 45 km / h. Batéria s kapacitou 960 Wh zložená z 21700 článkov Samsung je uložená v spodnej trubke rámu a na jedno nabitie by mala vydržať viac ako 100 kilometrov.

Hybridný elektrický bicykel s hrubými pneumatikami Voyager1 V1S.

E-bicykel jazdí na 26-palcových kolesách, ktoré sú obuté do 4-palcových hrubých pneumatík Maxxis. Ťaží pritom z osemstupňovej prevodovky SRAM EX1 a bezpečne brzdí vďaka hydraulickým kotúčovým brzdám Magura MT5. K dispozícii je farebný displej integrovaný do riadidiel pre rýchlu kontrolu stavu bicykla, no horná lišta rámu obsahuje aj priehradku s priehľadným krytom na uloženie a bezdrôtové nabíjanie smartfónu.

Palubný riadiaci systém spolupracuje so sprievodnou aplikáciou, ktorá umožňuje prispôsobené režimy jazdy, podrobnú navigáciu, sledovanie údajov o jazde a diagnostiku. Súčasťou je aj modul 4G ako funkcia ochrany proti krádeži pomocou vysledovania bicykla.

Hybridný elektrický bicykel s hrubými pneumatikami Voyager1 V1S.

Na riadidlách sa nachádza 500-lumenový svetlomet s modrými ambientnými LED diódami na oboch stranách, brzdové zadné svetlá sú integrované do zadného trojuholníka rámu a sú tu aj bočné svetlá pre lepšiu viditeľnosť v premávke. E-bicykel sa dodáva aj s prispôsobeným sedadlom, ktoré je umiestnené na pneumatickom systéme, ktorý umožňuje výškové nastavenie pomocou spínača na tyči.

Hybridný elektrický bicykel s hrubými pneumatikami Voyager1 V1S je momentálne súčasťou startup kampane na portáli Indiegogo, kde je ponúkaný za 4 230 EUR. Plánovaná maloobchodná cena je 4 811 EUR. K dispozícii sú aj lacnejšie verzie s nižšími špecifikáciami. Ak všetko pôjde podľa plánu, odhaduje sa, že preprava začne od júna / júla tohto roku.

Hybridný elektrický bicykel s hrubými pneumatikami Voyager1 V1S.