Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Prenosný most umožní výstavbu ciest bez odkláňania dopravy

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
29. 5. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Nový modulárny mobilný nadjazdový most umožňuje vozidlám jazdiť priamo cez úseky diaľničných prác namiesto ich obchádzania v hustej a pomalej premávke. Prenosný most, ktorý je známy ako ASTRA Bridge, je tak určený na uľahčenie života motoristom a bezpečnejšiu prácu pre cestárov.

Túto štruktúru vytvoril Federálny cestný úrad švajčiarskej vlády. Jej prvá verzia bola už testovaná na úseku švajčiarskej diaľnice A1 v roku 2022, po ktorej nasledoval test nového a vylepšeného modelu, ktorý v súčasnosti prebieha. Táto druhá verzia bola nainštalovaná na A1-tke tento rok v apríli a mala by zostať na mieste do augusta.

Prenosný cestný most ASTRA Bridge.

Celé to funguje pritom nasledovne. Krátko pred plánovaným začiatkom cestných prác je dotknutá strana diaľnice na jeden víkend uzavretá. Rôzne časti mosta ASTRA Bridge sa potom v noci privezú na nákladných autách a zmontujú sa tak, aby vytvorili nadjazd, ktorý vedie po celej dĺžke pracovnej oblasti. Rampy na oboch koncoch estakády umožňujú vozidlám plynulú jazdu na ňu a z nej.

Prenosný cestný most ASTRA Bridge.

Nasledujúci týždeň je most ASTRA Bridge otvorený pre motoristov. Hoci títo vodiči musia pri prechádzaní cez estakádu spomaliť na rýchlosť 60 km / h, nemusia sa všetci zaradiť do jedného jazdného pruhu alebo zastaviť a čakať, kým ich pracovník pustí cez protiidúci jazdný pruh.

Diaľničiari sa medzitým môžu pustiť do rozbitia a výmeny povrchu vozovky v priestore pod estakádou. Nielenže sa nemusia báť, že ich zrazia okoloidúce autá, ale sú tiež chránení pred slnkom a dažďom. Navyše, keďže ich práce na ceste príliš nebránia rušnej dennej premávke, môžu byť naplánované aj počas dňa namiesto toho, aby pracovníci museli ťahať nočné zmeny.

Prenosný cestný most ASTRA Bridge.

Pretože pod nadjazdom nie je dostatok miesta pre vysoké stavebné vozidlá, ako sú domiešavače, používa sa prízemný „logistický pruh“, ktorý vedie pozdĺž konštrukcie. V závislosti od scenára môže byť týmto jazdným pruhom existujúci jazdný pruh alebo spevnená krajnica.

Po dokončení prác na počiatočnom úseku diaľnice sa celý nadjazd hydraulicky zdvihne o 10 cm, potom sa presunie po ceste na motorizovaných kolesách, aby pokryl ďalší úsek vozovky. Presun sa pritom ovláda diaľkovým ovládaním. Tento proces sa môže opakovať znova a znova, až kým sa celý projekt nedokončí.

Prenosný cestný most ASTRA Bridge.

Prenosný most ASTRA Bridge vo svojej súčasnej podobe meria 257 metrov na dĺžku, 7,57 metra na šírku a 4,65 metra na výšku. Pracovný priestor pod ním je 100 metrov dlhý, 5,1 metra široký a 3,1 metra vysoký. Proces zostavenia / rozloženia si vyžaduje 16 nákladných áut s nízkopodlažnými prívesmi, ktoré spolu urobia 45 jázd na prepravu všetkých konštrukčných prvkov na / z pracoviska. Potrebné sú aj tri žeriavy a dva montážne tímy po 14-tich osobách.

Vo videu, ktoré si môžete pozrieť na začiatku článku alebo priamo TU, môžete vidieť, ako sa aktuálny prototyp zostavuje a používa v premávke.

Prenosný cestný most ASTRA Bridge.