Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nový e-skejtbord udržuje rýchlosť jazdy pomocou tempomatu

Nový e-skejtbord udržuje rýchlosť jazdy pomocou tempomatu
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
10. 6. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Niektorí ľudia by mohli tvrdiť, že ak pasívne stojíte na elektrickom skejtborde, ktorý je ovládaný ručným diaľkovým ovládačom, tak v skutočnosti neskejtbordujete. Takíto ľudia by preto mohli uprednostniť elektrický skejtbord s názvom Liquid Skateboard, pretože by sa dal skôr označiť za bežný skejtbord s tempomatom.

Na rozdiel od väčšiny iných elektrických skateboardov sa Liquid Skateboard nedodáva s diaľkovým ovládaním ani nevyužíva žiadnu aplikáciu. Stačí, keď jazdec stúpi jednou nohou na dosku, ktorá je vyrobená zo 7-vrstvovej preglejky z kanadského javora, a druhou nohou sa odrazí. Vždy, keď zdvihne druhú nohu a položí ju na tlakový senzor na zadnej časti skejtbordu, spustí sa 350-wattový elektromotor v náboji zadného kolesa pre priamy pohon dosky.

Elektrický skejtbord s tempomatom Liquid Skateboard.

Tento motor udržuje dosku v pohybe pri akejkoľvek rýchlosti, na ktorú ju jazdec nakopol, pričom zvyšuje alebo znižuje jej výkon, aby kompenzoval stúpania a klesania. Na dosiahnutie vyššej cestovnej rýchlosti (až 22 km / h), stačí dodať silnejší odraz nohou od zeme. Na zabrzdenie stačí zložiť nohu zo senzora a položiť ju na zem. Je tiež možné postupne spomaľovať zdvihnutím nohy zo senzora, ale jej ponechaním na doske. LED dióda sa pritom rozsvieti, aby ukázala, či je noha skejtbordistu stále detegovaná alebo nie.

Elektrický skejtbord s tempomatom Liquid Skateboard.

Liquid Skateboard sa automaticky zapne, akonáhle sa jeho 75 mm polyuretánové kolieska začnú otáčať, a vypne sa, ak sa 10 minút nepohne. Elektromotor možno manuálne vypnúť, ak chce jazdec použiť skejtbord bez funkcie tempomatu. Motor je pritom poháňaný vymeniteľnou lítium-iónovou batériou Samsung s kapacitou 90 Wh, ktorá by mala na jedno dvojhodinové nabíjanie poskytnúť dojazd do vzdialenosti 10 až 12 kilometrov. LED indikátor na boku dosky sa zmení zo stálej zelenej farby na blikajúcu červenú, keď úroveň nabitia batérie klesne.

Elektrický skejtbord s tempomatom Liquid Skateboard.

Celý skejtbord má údajne hmotnosť 4 kilogramy a všetka jeho elektronika je odolná voči vode v štandarde IP65. To znamená, že dokáže odolať nízkotlakovým prúdom vody z akéhokoľvek smeru.

Elektrický skejtbord s tempomatom Liquid Skateboard je momentálne súčasťou startup kampane na portáli Kickstarter, kde sa dá získať za príspevok v sume 369 EUR. Plánovaná maloobchodná cena je 499 EUR. Distribúcia prvých kusov pre podporovateľov kampane by sa mala začať v priebehu februára 2025.

Elektrický skejtbord s tempomatom Liquid Skateboard.