Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Humanoidný šofér naznačuje budúcnosť robotických taxíkov

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
17. 6. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Japonskí vedci zverejnili zábery humanoidného robota menom Musashi, ktorý sedí na sedadle vodiča elektrického mikroauta, aby preskúmali možné budúce smerovanie technológií autonómnych vozidiel.

Súčasný tlak na autonómne vozidlá sa v podstate uberá rovnakou cestou, keď technológie ako LiDAR, kamerové systémy, GPS, komplexné algoritmy a riadiace systémy sú inštalované v kabíne autonómnych taxíkov a spolupracujú pri bezpečnej navigácii v uliciach mesta aj mimo neho.

Aspoň taká je všeobecná predstava, aj keď nasadenie v reálnom svete je skôr mix úspechov a neúspechov. Čo ak by však autá nemuseli obsahovať všetky tieto pokročilé technológie, aby sa dostali z bodu A do bodu B bez ľudského vodiča za volantom? To je smer, ktorým sa výskumníci z Tokijskej univerzity a ich humanoidný robot Musashi uberajú.

Musashi je „muskuloskeletálny humanoid“ vyvinutý výskumnou skupinou v roku 2019 ako testovacie zariadenie pre učenie sa systémov riadenia. Tvarový faktor má nielen podobné proporcie ako ľudský náprotivok, ale vyznačuje sa aj „štruktúrou kĺbov a svalov“ inšpirovanou ľudským telom.

Robot teraz našiel využitie v projekte autonómneho riadenia, kde ho členovia laboratória Jouhou System Kougaku Lab naučili ovládať jazdu podobným spôsobom ako ľudia. S rôznym stupňom úspechu, ako môžete vidieť vo videu na začiatku článku alebo priamo TU.

Výskumníci z Tokijskej univerzity vycvičili humanoida Musashi na riadenie auta podobne ako človek.

Hlava humanoida je domovom pre kameru s vysokým rozlíšením v každom pohyblivom oku, ktorá sa môže otáčať a nakláňať, aby získala rôzne pohľady na svet okolo, napríklad priamo vpred alebo na rýchlu kontrolu bočných zrkadiel. Ruky s piatimi prstami na konci spojených ramien otáčajú volantom podľa učiaceho sa softvéru a údajov snímača, pričom dokážu zatiahnuť ručnú brzdu, otočiť kľúčom zapaľovania a ovládať smerové svetlá. A priľnavé nohy v prípade potreby tlačia na brzdový alebo plynový pedál.

Humanoid sedí na sedadle šoféra obchodného variantu jednomiestneho elektrického mikroautomobilu s názvom COMS (Chotto Odekake Machimade Suisui), ktorý spoločnosť Toyota uviedla na trh v roku 2012. Tím vybavil vozidlo Wi-Fi routerom a počítačom Intel NUC na spúšťanie rozpoznávacieho modulu, ako aj servo napájania, hoci sa očakáva, že takéto veci budú súčasťou budúcich humanoidov.

Jazdné testy v reálnom svete sa uskutočnili v kampuse Univerzity Kashiwa v Tokiu, kde humanoid Musashi stlačil brzdy, keď bol zaznamenaný človek alebo zatrúbil, a tiež reagoval na semafory. No nebolo to všetko úplne hladké, pretože softvér nebol trénovaný na zvládanie stúpania, takže udržiavanie vozidla pri jazde do kopca sa ukázalo ako problematické a odbočenie do zákruty trvalo minúty, a nie sekundy.

Projekt skúmal možnú budúcnosť autonómnych vozidiel s pomocou humanoida Musashi a micro-elektrovozidla COMS.

Na autonómne riadenie humanoidov je tak zrejme ešte priskoro. Za predpokladu, že vývoj bude pokračovať rýchlym tempom, potenciálne výhody tejto metódy v porovnaní s autami vybavenými technológiou autonómneho riadenia môžu byť také, že samotné vozidlo nemusí byť upravované a že robotický vodič bude medzi cestami schopný vykonávať aj iné úlohy, napríklad prevážať nákupy alebo zmeniť svoju rolu a slúžiť aj ako pomocník v domácnosti. Výskumníci tiež tvrdia, že humanoidný robot nabitý senzormi by mohol slúžiť aj ako figurína pre nárazové testy pre výrobcov automobilov.

Dokument o projekte bol prvýkrát predstavený na ICRA 2021 a je teraz k dispozícii na arXiv.