Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Prvá uhlíkovo neutrálna pneumatika sa valí po ceste k udržateľnosti

Prvá uhlíkovo neutrálna pneumatika sa valí po ceste k udržateľnosti
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
9. 7. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Nórsky inovatívny výrobca pneumatík reTyre pripravil to, o čom tvrdí, že je to prvá uhlíkovo neutrálna pneumatika. Koncept pneumatiky pre bicykle, ktorý debutoval na výstave Eurobike 2024, je vyrobený zo 100% recyklovaných materiálov, vrátane recyklovaných rybárskych sietí a guľôčok z nepriestrelnej vesty.

Spoločnosť so sídlom v Osle tvrdí, že jej odhalenie konceptu uhlíkovo neutrálnych pneumatík „znamená monumentálny krok smerom k udržateľnej výrobe pneumatík“.

Plášť je vyrobený pomocou vyradených rybárskych sietí získaných z oceánu. Riasy zozbierané v jazerách a oceánoch po celom svete sa používajú na behúň, ktorý pomáha obnoviť vodné ekosystémy a „zabraňuje eutrofizácii a uvoľňovaniu metánu“. Para-aramidové (Kevlarové) vlákna z použitej nepriestrelnej vesty, ktorá je recyklovaná v procese s uzavretou slučkou, sú začlenené do guľôčok a chránia pneumatiku proti prepichnutiu. Pneumatika tiež využíva spotrebiteľský recyklát z „miestneho odpadu s nízkym ekvivalentom CO2.“

Koncept uhlíkovo neutrálnych pneumatík pre bicykle ReTyre bol vytvorený s použitím nových materiálov vrátane rias, recyklovaného kevlaru, spotrebiteľského recyklátu a regenerovaných rybárskych sietí.

Pneumatika s neutrálnou uhlíkovou stopou je v súčasnosti vo fáze vývoja, pričom spoločnosť reTyre neposkytuje žiadne informácie o časových harmonogramoch výroby a dostupnosti.

„Uhlíková stopa produktu tejto pneumatiky je založená na našom overení LCA (Life Cycle Assessment – Posúdenie životného cyklu) treťou stranou, vrátane konca životnosti, čo je spôsob, akým meriame všetky naše produkty,“ povedal vedúci projektu Friedemann Ohse. „Naše výrobné a prepravné procesy sú optimalizované tak, aby boli takmer nulové emisie. Koniec životnosti je znížený takmer na nulu vďaka recyklácii pneumatík.“

„Riasy použité v pneumatike majú negatívny ekvivalent CO2, čím vyrovnávajú všetky zostávajúce emisie, aby sa dosiahol čistý nulový dopad. Týmto spôsobom máme uhlíkovo neutrálny produkt bez použitia akýchkoľvek známych skratiek, ako sú uhlíkové kvóty, dotácie alebo iné príspevky nesúvisiace s produktom,“ dodáva Ohse.

Friedemann Ohse z ReTyre predstavuje na Eurobike 2024 prvú pneumatiku pre bicykel na svete s neutrálnou uhlíkovou stopou.