Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Ventil na jedno kliknutie sľubuje revolúciu v nafukovaní pneumatík

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
11. 7. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Nemecký výrobca Schwalbe odhalil to, čo sa podľa neho stane priemyselným štandardom v systémoch ventilov bicyklových pneumatík. Toto nastavenie, známe ako Clik Valve, sa používa oveľa jednoduchšie ako existujúce systémy a navyše zvyšuje prietok vzduchu až o 50 %.

Systém ventilov na jedno kliknutie pre bicyklové pneumatiky Clik Valve, ktorý bol predstavený na výstave Eurobike 2024, bol vyvinutý prostredníctvom partnerstva medzi spoločnosťou Schwalbe a podnikateľom Johnom Quintanom. K vynájdeniu systému sa inšpiroval po tom, čo videl, ako jeho deti zápasia s konvenčnými pumpami a ventilmi pneumatík.

Pri existujúcich driekoch ventilov, či už ide o Presta, Schraeder alebo Dunlop, sa hlava pumpy zvyčajne zatlačí na driek a potom sa utiahne na miesto otočením zaisťovacej páčky. To znamená, že niekedy môže byť ťažké zistiť, či je hlava správne a bezpečne pripojená k drieku ventilu. Okrem toho, keď sa hlavica uvoľňuje, jej páčka môže poraniť prsty používateľa, keď sa vysunie späť. A navyše, na vybratie hlavy z drieku ventilu je často potrebná značná sila.

Práve tieto problémy má riešiť nový systém Schwalbe Clik Valve. Jeho jedinečná hlava pumpy sa pripája k zodpovedajúcemu ventilu pomocou len malého množstva sily smerom nadol, čím sa vytvára počuteľné „cvaknutie“, keď sa tieto dva komponenty navzájom bezpečne spoja pomocou mechanizmu s guľôčkovým ložiskom. Uvoľnenie hlavy je tiež len otázkou jemného potiahnutia, čím dôjde k ďalšiemu cvaknutiu.

Systém ventilov na jedno kliknutie pre bicyklové pneumatiky Clik Valve.

Zatiaľ čo vzduchové pumpy a pneumatiky špecifické pre systém Clik Valve sú na ceste, systém možno jednoducho dodatočne namontovať na existujúce zariadenia. Na driekoch ventilov Presta a Dunlop je jadro ventilu odstránené ručne a nahradené jadrom Clik Valve. Na driekoch ventilov Schraeder je adaptér naskrutkovaný na miesto a potom ponechaný pripevnený, aj keď ho možno stále odstrániť pri hustení pneumatík.

Používatelia môžu vymeniť hlavu svojej existujúcej pumpy za kompletnú Clik hlavu, alebo len pridať adaptér. Za zmienku tiež stojí, že bežné hlavy Presta / Dunlop možno stále používať s ventilmi Clik Valve. Používatelia len jednoducho nebudú počuť uspokojivé kliknutie.

Clik Valve je možné dodatočne namontovať na drieky a pumpy ventilov Presta, Dunlop a Schraeder

Spoločnosť Schwalbe tvrdí, že pri použití Click Valve namiesto bežných ventilov Presta na bezdušových pneumatikách jej systém zvyšuje prietok vzduchu až o 50%. To znamená, že dané množstvo tlaku v pneumatikách možno dosiahnuť s polovičným úsilím. Okrem toho sa pri odpojení hlavy pumpy z pneumatiky neuvoľňuje žiadny vzduch.

Systém Clik Valve by mal byť v predajniach bicyklov dostupný od tretieho kvartálu tohto roka. Kupujúci sa tiež môžu zaregistrovať na odber aktualizácií prostredníctvom webovej stránky Clik Valve. K dispozícii je množstvo balíčkov s cenami od 12,99 EUR za sadu adaptérov Schraeder až po 44,99 EUR za súpravu, ktorá obsahuje dva bezdušové ventily Clik Valve a hlavu pumpy Clik Valve.

Systém ventilov na jedno kliknutie pre bicyklové pneumatiky Clik Valve.