Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nákladný e-bicykel s podvozkom, ktorý bráni kolísaniu pri nízkej rýchlosti

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
11. 7. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Nákladné elektrické bicykle môžu byť skvelou alternatívou k rodinnému autu pri prevážaní potravín alebo pri vození detí do školy. No pri nízkych rýchlostiach však môžu byť trochu kolísavé. Startup spoločnosť Tarran sa zameriava na zlepšenie stability s automatickým vysúvaním podvozku s malými kolieskami.

Nákladný e-bicykel Tarran T1 Pro, ktorý bol nedávno prezentovaný na veľtrhu Eurobike 2024 vo Frankfurte v Nemecku, obsahuje pod jeho recyklovateľným EPP nákladným otvoreným boxom niečo nazývané ako podvozok Dynamic Dualdrive (dynamický duálny pohon).

Každý z týchto dvoch mechanizmov má svoj vlastný motor a odpruženie a automaticky sa vysúva, aby sa zabránilo prevráteniu pri brzdení, aby sa e-bicykel neprevrátil pri nižších rýchlostiach. Systém sa prispôsobí nerovným povrchom a dá sa aktivovať aj manuálne pre pokojnejšiu jazdu s plne naloženým nákladom alebo pre väčšiu stabilitu pri tlačení. Systém môže tiež slúžiť ako stojan pre ľahké parkovanie.

Nákladný elektrický bicykel s automaticky vysúvacím podvozkom Tarran T1 Pro.

Nákladný e-bicykel T1 Pro je postavený na monokokovom hliníkovom ráme, pričom je vybavený odpruženou vidlicou a tlmičom medzi boxom a zadným kolesom na stlmenie nerovností na ceste a má zadný nosič kompatibilný s MIK pre ďalší úložný priestor alebo dodatočné sedenie pre deti.

Jazdu poháňa patentovaný 100-Nm elektromotor so stredným pohonom so snímačmi rýchlosti, ktorý je kombinovaný s remeňovým pohonom Gates Carbon CDX s nízkymi nárokmi na údržbu a robustným radiacim nábojom Enviolo. Nie je žiadna zmienka o najvyššej rýchlosti s elektrickou asistenciou, aj keď je pravdepodobné, že to bude 25 km / h, čo je v súlade s európskymi predpismi pre e-bicykle. Batéria s výkonom 1,5-kWh je zložená z dvoch jednotiek a je ukrytá pod nákladným boxom ako opatrenie proti krádeži. Údajne poskytuje nákladnému e-bicyklu dojazd na jedno nabitie približne až 200 kilometrov pri najnižšom režime elektrickej asistencie.

Nákladný elektrický bicykel s automaticky vysúvacím podvozkom Tarran T1 Pro.

Farebný displej s uhlopriečkou 5,2 palca slúži ako ovládacie centrum, ktoré funguje so sprievodnou aplikáciou a tlačidlami na riadidlách. Prevádzkuje vlastný operačný systém spoločnosti Tarran, je poháňaný štvorjadrovým procesorom, obsahuje Bluetooth a Wi-Fi a zobrazuje kľúčové údaje o ceste plus navigáciu a zábery z 1080p kamerových jednotiek umiestnených vpredu (širokouhlá), v sekcii hlavovej trubice a v zadnej časti.

Vzadu je tiež milimetrový radar na monitorovanie približujúcich sa vozidiel, pričom jazdec je upozornený vibráciami riadidiel a živým prenosom videa. Ovládacie centrum s displejom môže poskytovať melódie aj na cestách výstupom cez zabudované Bluetooth reproduktory na bicykli. Uvádza sa, že T1 Pro ponúka bezdrôtové nabíjanie Qi 2.0 na nabíjanie mobilných zariadení z batérie, spolu s párom USB portov. A režim Sentry odosiela upozornenia a zaznamenáva živé zábery, ak gyroskop bicykla zaznamená pohyb pri parkovaní, zatiaľ čo modul GPS umožňuje sledovanie bicykla v prípade krádeže.

Nákladný elektrický bicykel s automaticky vysúvacím podvozkom Tarran T1 Pro.

Predný nákladný box pojme 200 kilogramov nákladu a zmestia sa doň až tri Euro prepravky. Môže byť chránený aj plachtou proti dažďu, uzamykateľným vrchom či bezpečnostným sedením pre deti. Dennú alebo nočnú viditeľnosť na cestách dopĺňa pásové svetlo vpredu so smerovými svetlami, dva dvojlúčové svetlomety a brzdové zadné svetlo. E-bicykel jazdí na 20-palcových kolesách a brzdnú silu zabezpečujú hydraulické kotúčové brzdy so 180 mm kotúčmi.

Výrobca plánuje dátum vydania na štvrtý kvartál tohto roku, pričom oznámenie ceny bude nasledovať bližšie k uvedeniu.

Nákladný elektrický bicykel s automaticky vysúvacím podvozkom Tarran T1 Pro.