Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Drobný, no stále výkonný elektromotor sa skrýva v ráme e-bicykla

Drobný, no stále výkonný elektromotor sa skrýva v ráme e-bicykla
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
11. 7. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť ZF je najlepšie známa tým, že sa zaoberá automobilovou technológiou a môže sa pochváliť históriou vývoja každodenných komponentov a špičkových inovácií, ako sú motory bez magnetov a regeneračné posilňovanie bŕzd. Spoločnosť má tiež divíziu mikromobility a dúfa, že si aj v tomto priestore urobí dobré meno. Jej úplne nový pohon pre elektrické bicykle je sústredený okolo jedného z najkompaktnejších, nenápadných elektromotorov v cyklistickom odvetví, ktorý sa môže pochváliť 48-V elektrickou architektúrou, veľkým výkonom a krútiacim momentom, ako aj jednoduchou inštaláciou a demontážou.

Na veľtrhu Eurobike 2024 spoločnosť ZF predstavila svoj nový 48-voltový elektrický pohon, označený nie príliš chytľavým názvom ako „ZF Bike Eco System“. Je zrejmé, že ide o kompletný systém elektronického pohonu, ktorý zahŕňa elektromotor, ovládací hardvér, aplikáciu, cloudové pripojenie a batériu s kapacitou 504 alebo 756 Wh, v závislosti od variantu.

Rozložený elektrický motor ZF CentriX.

Nový elektromotor a prevodovka CentriX je srdcom celého systému a jeho najzaujímavejším komponentom. Valcová motorová jednotka má rozmery len 12 x 9 centimetra a váži iba 2,5 kilogramu. Výkon tohto motora v špičke je 600 W a dosahuje úctyhodný maximálny krútiaci moment na 90 Nm. Zdá sa, že ide o množstvo schopností v jedinom balíku, ktorý po inštalácii vyzerá sotva väčší ako tradičná neelektrická stredová konzola bicykla.

Vytiahnutie elektromotora ZF CentriX kvôli údržbe.

Vlajková loď CentriX 90 je zameraná na konštruktérov horských bicyklov a sľubuje okamžitú silu potrebnú na zdolávanie nerovných povrchov a strmých stúpaní. Pre pokojnejšiu jazdu na štrku, po spevnenej ceste a v meste je k dispozícii model ZF CentriX 75, ktorý je vyladený na maximálnych 450 wattov a krútiaci moment 75 Nm. Pokiaľ ide o trvalý výkon, obe jednotky ponúkajú 250 wattov podľa normy EÚ.

Sprievodná lítium-iónová batéria je oveľa nápadnejšia ako motor CentriX a nafukuje spodnú trubicu bicykla do obdĺžnikovej podoby, ktorá je dobre známa v dizajne e-bicyklov. Pozitívom je, že sa vyznačuje dizajnom na rýchle vybratie, ktorý uľahčuje nabíjanie a zvyšuje bezpečnosť.

Ultrakompaktný elektromotor ZF CentriX s hmotnosťou len 2,5 kg presne zapadá do rámu bicykla, no má úctyhodný výkon až 600 wattov a krútiaci moment 90 Nm.

Riadiaca jednotka Core sa integruje do hornej trubice bicykla a zobrazuje informácie, ako je napájanie batérie, na malom kruhovom LED displeji. Spoločnosť ZF tiež plánuje voliteľný 2,8-palcový farebný displej na riadidlách s vysokým rozlíšením pre tých, ktorí chcú niečo väčšie a bližšie k pohľadu.

Riadiaca jednotka obsahuje nabíjačku smartfónu s magnetickými konektormi pogo pin a konektivitu Bluetooth na spárovanie s aplikáciou pre smartfóny ZF pre pokročilejšie funkcie, ako je navigácia, zaznamenávanie trasy a budúce doplnky od ZF či poskytovateľov tretích strán.

Nemecká cyklistická spoločnosť Raymon sa stáva prvou, ktorá integruje nový elektrický pohon ZFdo svojho nového e-MTB.

Spoločnosť ZF sľubuje, že nový ZF Bike Eco System bude obzvlášť jednoduchý na integráciu a údržbu bicyklov, pričom tvrdí, že komponenty možno odstrániť a vymeniť v priebehu niekoľkých minút. Hardvér už našiel domov vo svojom prvom bicykli, pretože nemecká spoločnosť Raymon ho použila ako elektrický základ svojho úplne nového plne odpruženého e-MTB Tarok, ktorý tiež debutoval na veľtrhu Eurobike 2024. Tento horský e-bicykel sa začne predávať začiatkom roka 2025.