Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Technológia, ktorá zaistí, že obe brzdy na bicykli sa podieľajú na brzdení

Technológia, ktorá zaistí, že obe brzdy na bicykli sa podieľajú na brzdení
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
17. 7. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Ak sa vyhýbate prednej brzde svojho bicykla, nie ste v tom sami. Aj preto spoločnosť Magura vytvorila svoj Integrálny brzdový systém (Integral Braking System - IBS), ktorý automaticky moduluje brzdnú silu medzi oboma brzdami prostredníctvom jediného stlačenia rukou.

Ako už väčšina skúsených cyklistov vie, predná brzda poskytuje najväčšiu brzdnú silu. Napriek tomu strach z preletu cez riadidlá bráni mnohým jazdcom, najmä nováčikom, používať túto brzdu tak často, ako by mali. To ich nielenže oberá o brzdnú silu, ale znižuje to aj ich stabilitu pri brzdení a navyše to spôsobuje predčasné opotrebovanie zadnej brzdovej doštičky.

Modul IBS sa nachádza medzi brzdovými pákami a piestami.

Práve na to je navrhnutý nový systém IBS. Zostava je optimalizovaná na použitie s existujúcim hydraulickým brzdovým systémom Magura MT C4 a v podstate pozostáva len z modulu namontovaného na ráme, ktorý je o niečo väčší ako krabička cigariet. Obe hydraulické hadice vedú od páčok na riadidlách do tejto jednotky, pričom ďalšie dve hadice vedú od jednotky k piestikom prednej a zadnej brzdy.

Modul využíva čisto mechanický neelektrický systém a automaticky aktivuje obe brzdy, keď sa stlačí len jedna brzdová páka. Magura ho opisuje takto: „Keď je zadná brzda zatiahnutá, IBS súčasne a proporcionálne spomaľuje aj predné koleso.“ Podobnú technológiu už využíva mnoho motocyklov.

Integrálny brzdový systém Magura nedávno získal ocenenie na Eurobike 2024 – systém debutuje na nákladnom e-bicykli Ca Go FS.

Spoločnosť ďalej uvádza, že pri brzdení jednou rukou pomocou systému IBS je brzdná dráha o 40 % kratšia ako pri brzdení len zadnou brzdou na bicykli bez systému IBS. Vzhľadom na zákonné požiadavky si však všetky bicykle vybavené systémom IBS zachovávajú aj tradičné redundantné predné a zadné brzdové systémy.

Spoločnosť Magura prvýkrát predstavila systém IBS na výstave Eurobike 2023 ako dizajnovú štúdiu. Na tohtoročnej výstave, kde systém získal ocenenie, Magura oznámila prvé komerčné využitie systému IBS v nákladnom e-bicykli Ca Go FS. Ďalšie modely by mali nasledovať neskôr v tomto roku. Systém IBS zatiaľ nie je k dispozícii ako dodatočná výbava pre existujúce bicykle.

Jednotka IBS je na Ca Go FS umiestnená za nákladným priestorom.