Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Mikromobil CT-2 rozširuje rázvor pre stabilitu vo vysokej rýchlosti

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
17. 9. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Pod názvom CT-2 sa ukrýva štvorkolesové tandemové dvojmiestne mestské vozidlo, ktoré mení tvar, aby mohlo zaparkovať aj na miestach pre motocykle a či ľahšie preplávať hustou premávkou, ale tento mikromobil tiež rozširuje kolesá pre lepšiu stabilitu pri vyšších rýchlostiach. Jeho výroba je pritom naplánovaná na rok 2026.

Izraelská spoločnosť City Transformer chce dochádzajúcim do práce ponúknuť super účinný a super kompaktný mestský elektromobil, ktorý sa dokáže vtesnať do tesných priestorov a zároveň ponúka vyššiu maximálnu rýchlosť, ktorá vodiča na ceste mimo miest tak veľmi nezneistí.

Elektrický mikromobil City Transformer CT-2.

Tento malý tandemový mikromobil je druhou generáciou dizajnu spoločnosti. V úzkom režime „City“ má šírku len 1 meter a v uličkách sa môže preháňať rýchlosťou až 40 km / h. Nikdy nebolo ľahšie zaparkovať štvorkolesový automobil. Pri dĺžke 2,5 metra sa totiž CT-2jka zmestí bokom na štandardné parkovacie miesto pre osobné automobily, takže môžete zacúvať na menej ako štvrtinu bežného paralelného parkovacieho miesta.

Keďže takáto úzka štvorkolesová platforma predstavuje pri vyšších rýchlostiach značné riziko prevrátenia, môžete prepnúť do režimu s pochybným názvom „Performance“, ktorý postupne rozširuje kolesá na maximálnu šírku 1,3 metra a odomkne vyššiu maximálnu rýchlosť 90 km / h.

Elektrický mikromobil City Transformer CT-2.

Z praktického hľadiska nie každý bude v tomto aute potrebovať zadné sedadlo, a tak ho môžete úplne odstrániť a premeniť ho na mikrododávku s objemom 450 litrov. To je približne o tretinu viac, ako sa zmestí do kufra štandardnej Toyoty Corolla, aspoň pred sklopením zadných sedadiel, takže by sa dalo povedať, že CT-2 má ako nákladná platforma nadštandardný výkon.

Maximálna rýchlosť a dojazd na jedno nabitie batérie je 120 až 180 kilometrov, v závislosti od spôsobu jazdy. Tieto údaje sa nezmenili od roku 2021, keď bola predstavená prvá verzia mikroauta City Transformer CT-1. Kľúčové rozdiely zrejme spočívajú v tom, že maximálna šírka kolies sa oproti CT-1 o niečo zmenšila z 1,4 metra, exteriér vyzerá o niečo krajšie a dvere sa teraz otvárajú smerom von namiesto nožnicového otvárania smerom nahor.

Elektrický mikromobil City Transformer CT-2.

Výroba nového modelu CT-2 sa má začať koncom roka 2026 vďaka partnerstvu s talianskym výrobcom CeComp v Turíne, ako aj so spoločnosťou Bosch, ktorá dodáva mechaniku, elektromotory, batérie a komunikačné systémy. Spoločnosť City Transformer uvádza, že v tejto fáze má predaných viac ako 2 000 kusov a štandardná cena CT-2 je 16 000 EUR.

Elektrický mikromobil City Transformer CT-2.