Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Solárna nabíjacia stanica pre e-bicykle nabíja vonku a mimo siete

Solárna nabíjacia stanica pre e-bicykle nabíja vonku a mimo siete
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
9. 10. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Hoci sú požiare batérií e-bicyklov pomerne zriedkavé, môžu spôsobiť vážne škody na majetku a ohroziť zdravie majiteľov. Spoločnosť Beam Global sa preto snaží preniesť nabíjanie do exteriéru pomocou nabíjacieho uzla pre 12 e-bicyklov, ktorý je nezávislý od elektrickej siete, pretože je napájaný solárnou energiou a batériami.

Americká spoločnosť Beam Global zo San Diega začala svoju činnosť v roku 2006 ako spoločnosť Envision Solar, ktorá bola založená s cieľom navrhovať, vyrábať a zavádzať solárne nabíjačky pre elektromobily. Jej hlavný produkt sa v súčasnosti nazýva ako EV Arc. Ide o nabíjacie miesto pre elektromobily nezávislé od siete, vybavené fotovoltaickými panelmi, ktoré sa dá na miesto dopraviť nákladným autom a nainštalovať bez toho, aby bolo potrebné kopať výkopy a klásť káble.

Spoločnosť Beam Global sa teraz snaží priniesť podobné riešenie pre e-bicykle uvedením solárnej nabíjacej stanice s názvom BeamBike.

Vizualizácia plánovanej soláranej nabíjacej stanice pre e-bicykle BeamBike. 

„Opakované žiadosti niektorých z našich najlepších zákazníkov a zriedkavé, ale vysoko medializované tragédie požiarov v interiéroch spôsobených e-bicyklami nás inšpirovali k vývoju riešenia pre vonkajšie nabíjanie e-bicyklov, ktoré sa dá rýchlo nasadiť, v prípade potreby premiestniť a prevádzkovať nezávisle od siete,“ povedal Desmond Wheatley, generálny riaditeľ spoločnosti.

„Nabíjací systém BeamBike sa dá umiestniť takmer všade, kde sa dá umiestniť e-bicykel, a je založený na našej osvedčenej a testovanej platforme EV Arc, takže zákazníci si môžu byť istí jeho kvalitou a účinnosťou. S produktovou platformou EV Arc máme štrnásťročné prevádzkové skúsenosti. Vytvorenie produktu BeamBike z EV Arc je súčasťou našej stratégie vytvárať hodnotné riešenia pre väčšie a širšie skupiny zákazníkov.“

Vizualizácia plánovanej soláranej nabíjacej stanice pre e-bicykle BeamBike.

Rovnako ako EV Arc, aj nová nabíjacia stanica BeamBike bude mať 4,4 kW fotovoltaické pole s rozmermi 6,3 x 3,3 metra a bude sa dodávať s 20, 30 alebo 40 kWh akumulátorom. Jej základňa bude mať rozmery 5,5 x 2,3 metra a je navrhnutá tak, aby sa do nej mohlo naraz umiestniť až 12 e-bicyklov. V každom doku sa dá uzamknúť e-bicykel, ktorý má k dispozícii 120 V zásuvku, ktorá je chránená proti poveternostným vplyvom.

Medzi výhody pre jazdcov patrí možnosť lacného alebo dokonca bezplatného nabíjania, možnosť zaparkovať a zabezpečiť bicykel počas nabíjania a potom ísť na nákupy alebo na obed do okolia, pričom sa podstatne zníži akékoľvek riziko pre budovy alebo ľudí v dôsledku požiaru batérie počas nabíjania.

Vizualizácia plánovanej soláranej nabíjacej stanice pre e-bicykle BeamBike.

Očakáva sa, že nabíjacie stanice pre e-bicykle sa rozšíria do dopravných uzlov, parkov, nákupných centier, kampusov, obchodných parkov a podobne, a keďže riešenie nepotrebuje pripojenie k sieti, môže sa nasadiť aj pri jednorazových podujatiach, s dodávkou na miesto a z miesta nákladným autom.

Ceny pre prevádzkovateľov zatiaľ neboli zverejnené, ale spoločnosť Beam Global nedávno predstavila program jednorazového prenájmu pre EV Arc, aby znížila vstupné náklady. A tento model by sa mohol rozšíriť na riešenie BeamBike, hoci v tlačových materiáloch sa o tom nehovorí.