Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Anthem of the Seas - výletná loď plná technológií

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
20. 5. 2015
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Pomaličky sa blíži dovolenkové obdobie a mnohí z vás už určite rozmýšľajú, kde a ako strávia svoje chvíle oddychu. Pokiaľ patríte medzi náročnejších dovolenkárov a máte radi plavbu po mori, máme pre vás jeden typ na príjemne strávenú dovolenku na palube výletnej lodi plnej technológií a zaujímavých aktivít.

V apríli, v prístave v britskom Southamptone, zakotvila výletná loď Anthem of the Seas. Táto veľkolepá hymna morí z kategórie Quantum patrí do výbavy medzinárodnej spoločnosti Royal Caribbean International. Ide o jednu z prvých lodí na svete, ktoré využívajú pokročilé inteligentné technológie a ktoré vám spríjemnia a obohatia váš oddych počas plavby.

„Výrobou výletných plavidiel sa zaoberáme viac ako štyridsať rokov. Snažíme sa dovolenkujúcim hosťom vylepšovať ich zážitok,“ hovorí pán Stuart Leven, Royal Caribbean International.

Impozantné plavidlo meria na dĺžku približne 350 metrov a je široké 41 metrov. Skladá sa z 18-tich palúb a je schopné ubytovať vo svojich kajutách až 4905 hostí. Technológie na lodi pritom začínajú už pri naloďovaní. Batožinu hostí totiž odbaví inteligentný systém, ktorý využíva identifikáciu pomocou technológie RFID.

„Nikdy predtým sme ešte neskúsili urobiť toľko vecí naraz. Nielen čo sa týka architektúry, aktivít počas plavby, ale taktiež čo sa týka najmä technológií. Loď je prístupnejšia pre hostí, ktorí plánujú dovolenku. Zjednodušili sme ich nalodenie a pridali sme toľko aktivít, že si určite každý nájde tú svoju,“ hovorí pán Richard Fain, CEO, Royal Caribbean Cruises.

Na lodi nechýba množstvo reštaurácií a otvorených či krytých bazénov, čo nie je príliš výnimočné, no Anthem of the Seas sa môže pochváliť obrovským vnútorným priestorom SeaPlex, ktorý ukrýva miesto pre množstvo aktivít pre celú rodinu.

„SeaPlex je športová a rekreačná oblasť lode, kde môžete hrať futbal alebo basketbal, preháňať sa v autíčkach na autodróme, prípadne si odskočiť na hot-dog. Deti sa môžu zahrať na herných konzolách a nájdete tam aj disko arénu pre kolieskové korčuľovanie,“ hovorí pán Stuart Leven, Royal Caribbean International.

V SeaPlex vás naučia aj základy cirkusovej akrobacie. No ak by aj toto bolo málo, pre milovníkov adrenalínu je tu možnosť surfovania na technologickom vodnom simulátore vĺn. Odvážnejší hostia si zasa môžu vyskúšať veterný tunel, v ktorom sa dá vznášať nad palubou lode ako pri zoskoku z lietadla. Ak ste z toho všetkého vysmädli, je tu najvyšší čas vyraziť do baru.

„Keď som prvýkrát vstúpil na palubu lode triedy Quantum, úprimne, prvá vec, čo som si všimol bol bar v ktorom sa teraz nachádzame. Je to bar, v ktorom si objednáte nápoj, no namiesto barmana ho pre vás pripraví robot,“ hovorí pán Jason Bradbury, Royal Caribbean International.

Plne automatizované robotické ruky dokážu pripraviť miešané nápoje s laserovou precíznosťou, presne tak ako si to ľudia želajú. K technologickému kroku prispieva aj to, že miešané nápoje sa dajú objednať i pomocou mobilnej aplikácie. Pripojenie k internetu na lodi je pritom samozrejmosťou a je to šikovne vyriešené cez Wifi prístupové body.

„Loď využíva unikátnu technológiu, ktorá zabezpečuje maximálne možné vysokorýchlostné pripojenie k internetu, kdekoľvek sa loď nachádza. Loď je doslova sledovaná satelitom, ktorý na ňu a z nej lúčom prenáša dáta a upravuje sa podľa jej lodnej trasy,“ hovorí pán Jason Bradbury, Royal Caribbean International.

Ďalšie miesto, pomenované ako Two70, využíva najnovšiu zábavnú technológiu, ktorá vás dokáže preniesť kamkoľvek prostredníctvom digitálnej projekcie. 18 projektorov premieta reálne i vytvorené scény na 30 metrov širokej ploche.

„Táto technológia je nazývaná Vistarama. Po vstupe do miestnosti vidíte strop zo skla, z ktorého sa znesú premietacie obrazovky, a to celé je vo vysokom, až v 12K rozlíšení,“ hovorí pán Jason Bradbury, Royal Caribbean International.

K výletnej lodi patrí ešte jedna zaujímavosť, ktorou je vyhliadková guľa. Tá visí na ramene, ktoré pripomína žeriav.

„V súvislosti s loďou sa asi najviac rozpráva o North Star, v ktorej sa môžete vyniesť ponad loď či oceán. Je to ako keby ste stáli na 30 poschodovej budove a rozhliadali ste sa,“ uzatvára pán Richard Fain, CEO, Royal Caribbean Cruises.

Anthem of the sea, či hymna morí, tak to je naozaj vyspelá technologická loď, a to nielen v oblasti zábavy pre ľudí, ale aj pri samotnom ovládaní a navigácii lode. Takéto výletné plavidlá triedy Quantum prinášajú technologické inovácie a množstvo aktivít. No a tými sa snažia stanoviť nové štandardy v tomto segmente dopravy.