Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

V Londýne už čoskoro začne premávať automatizovaná kyvadlová doprava

V Londýne už čoskoro začne premávať automatizovaná kyvadlová doprava
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
5. 2. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Už v polovici tohto roku ovládne ulice mesta Londýn flotila malých vozidiel kyvadlovej dopravy, ktorá bude plne autonómna, teda nebude potrebovať žiadneho vodiča. Tento projekt vznikol spojením spoločností Heathrow Enterprices, Oxbotica a Westfield Sportscars.

Vozidlá s názvom Ultra Pod boli vyvinuté z existujúceho parku automatizovaných prepravných vozidiel, používaných na krátke vzdialenosti po celom areáli londýnskeho letiska Heathrow. Tie boli uvedené do prevádzky pred takmer piatimi rokmi.

Vozidlá prepravujú približne 1,5 milióna cestujúcich po celom letisku, čím sa znížila potreba o približne 70 000 autobusových jázd ročne. Aj vďaka tomu sa eliminovalo okolo 110 ton CO2 emisií za rok.

Nové Ultra Pody však na rozdiel od pôvodných nevyžadujú koľaje, ktoré ich navádzajú, ale namiesto toho sa budú pohybovať pozdĺž bežných ciest v Londýne, spolu s inou cestnou premávkou. Ich konštrukciu a výrobu má na starosti londýnska spoločnosť Westfield Sportscars, ktorá vykoná testy pred začatím projektu.

doprava, kyvadlová doprava, Londýn, Heathrow Enterprices, Oxbotica, Westfield Sportscars, vozidlo, hromadná doprava, mestská doprava, Ultra Pod , technológie, novinky, inovácie, technologické novinky, recenzie, prvé dojmy

Spoločnosti Heathrow Enterprises a Oxbotica spolupracujú na vývoji softvéru, mapovania, technológií pre vnímanie okolia a na plánovaní trajektórií tohto inovatívneho prepravného systému, ktorý musí pracovať v harmónii, ako súčasť synchronizovanej, plne automatizovanej dopravy. Cestujúci si budú môcť rezervovať jazdu v Ultra Pode prostredníctvom aplikácie v smartfóne.

Celý proces spustenia prevádzky automatizovaného prepravného systému je naplánovaný na tohtoročné leto a je súčasťou projektu GATEway, ktorého cieľom je skúmanie prijatia automatizovanej kyvadlovej dopravy verejnosťou. V širšom meradle bude projekt zahŕňať tiež skúšky automatizovaných parkovacích pomocníkov a doručovacích služieb.