Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Austrália chce nasadiť dronov do boja proti agresívnym žralokom

Austrália chce nasadiť dronov do boja proti agresívnym žralokom
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
1. 3. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Austrálske pobrežia dlhé desiatky tisíc kilometrov zaznamenali nedávno prudký nárast útokov najnebezpečnejšieho morského predátora, akým je žralok. Aj preto sa austrálsky štát New South Wales rozhodol preskúmať netradičný spôsob na zaistenie bezpečnosti návštevníkov pláží.

Magnetické bariéry a aplikácie pre sledovanie pohybu žralokov sú niektoré z myšlienok, no najzaujímavejšou sa zdá možnosť nasadenia bezpilotných dronov, ktoré by mohli striehnuť na pobrežiach na tieto nebezpečné dravce číhajúce v plytkých vodách.

Dron s názvom Little Riper je upravená verzia armádneho Vapor 55 Drone, ktorá je vybavená pokročilými fotoaparátmi a snímacími technológiami. Drony poháňané batériou môžu posielať zábery v reálnom čase späť na zem až po dobu 150 minút letu alebo do vzdialenosti až 100 kilometrov.

Austrália, dron, žralok, pobrežie, pláž, záchrana, ochrana, bezpečnosť, Little Ripper, technológie, novinky, inovácie, technologické novinky, recenzie, prvé dojmy

Táto vízia boja so žralokmi bude spolupracovať so softvérom schopným rozpoznávať správanie žralokov. Softvér je momentálne vo fáze vývoja a mal by poskytnúť záchranným službám a pobrežným hliadkam možnosť vidieť pohyb žraloka v reálnom čase. Žraloky by mali byť detekované aj v noci prostredníctvom infračervenej kamerovej technológie.

Dron Little Ripper je tiež navrhnutý tak, aby v prípade nutnosti mohol okamžite slúžiť ako nástroj pre záchranu. Bude niesť záchranné balíčky, ktoré obsahujú defibrilátory, plávacie vesty, žraloka odpudzujúce nástroje a výstroj pre prežitie.

Little Ripper by mal byť najskôr nasadený na severných plážach Hawks Nest a Byron Bay v štáte Newcastle v spolupráci s austrálskou bankou Westpac. Ak sa dron ukáže byť nápomocný, mohlo by sa jeho nasadenie rozšíriť i na iných miestach a pri iných mimoriadnych situáciách, ako napríklad v riekach, jazerách či v austrálskej buši alebo zasnežených oblastiach.

Austrália, dron, žralok, pobrežie, pláž, záchrana, ochrana, bezpečnosť, Little Ripper, technológie, novinky, inovácie, technologické novinky, recenzie, prvé dojmy