Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Vo Švajčiarsku sa na cesty vydali prvé autonómne elektrické autobusy

Vo Švajčiarsku sa na cesty vydali prvé autonómne elektrické autobusy
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
27. 6. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Švajčiarsko sa pripojilo k rastúcemu počtu krajín po celom svete, ktoré sa snažia využiť potenciál elektrických autonómnych autobusov. Ako súčasť dvojročnej štúdie tak vyrazili na švajčiarske cesty dva autonómne autobusy, ktoré budú prevážať cestujúcich v okolí mesta Sion.

Medzi autonómne autobusy, ktoré sa testujú na celom svete patria aj EZ10 v Kalifornii a Singapure, Navia tiež v Singapure a Olli vo Washingtone, ktorý využíva kognitívny systém IBM Watson pre komunikáciu s cestujúcimi.

Rovnako ako tieto projekty budú aj švajčiarske autobusy jazdiť po verejných cestách za dozoru príslušných regulačných orgánov. Cieľom je širšie využívanie elektrických autobusov s nízkymi emisiami, ktoré sa v budúcnosti môžu stať prostriedkami hromadnej dopravy. Vozidlá sú prevádzkované najvýznamnejšou švajčiarskou verejnou autobusovou spoločnosťou Postbus a budú jazdiť po uliciach mesta Sion prostredníctvom softvéru vyvinutého spoločnosťou BestMile v spolupráci so Švajčiarskym federálnym technologickým inštitútom v Lausanne (EPFL).

Vo Švajčiarsku budú počas dvoch rokov testovať reálnu prevádzku dvoch autonómnych elektrických autobusov

Autobusy boli vybavené klimatizáciou, záložnými batériami a nájazdovými rampami pre osoby so zdravotným postihnutím. Dokážu previezť naraz 11 cestujúcich, pričom ich budú voziť zadarmo počas celej doby testovania. Obe vozidlá budú jazdiť po trase pozdĺž mesta a budú prechádzať aj cez pešie zóny. Autonómne autobusy budú jazdiť maximálnou rýchlosťou len 20 km / h.

V rámci bezpečnosti bude na jazdu autobusov dohliadať na diaľku operátor, ktorý bude autonómne vozidlá sledovať a prípadne koordinovať pomocou jazdného softvéru BestMile. Výskumníci z EPFL v Laboratóriu pre mestský prepravný systém budú spolupracovať na dvojročnom projekte a ich cieľom je vybudovať systém, ktorý dokáže riadiť celú flotilu autonómnych vozidiel pre hromadnú dopravu.

Systém bude zahŕňať algoritmy, ktoré umožnia autobusom komunikovať navzájom a sledovať ostatné vozidlá na pozemných komunikáciách, spolu s naplnením potreby pre cestujúcich prostredníctvom služieb, ako je rezervácia jázd v predstihu či nastavenie flexibilných trás. Výskumníci hovoria, že technológia bude musieť všetky tieto úlohy zvládať v reálnom čase.