Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Teal: Najrýchlejší dron na svete s inteligentným počítačom na palube

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
22. 7. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Nový dron s názvom Teal je za priaznivých okolností schopný dosiahnuť neuveriteľnej rýchlosti 137 km / h a stáva sa tak najrýchlejším spotrebiteľským dronom na trhu. Silná no ľahká kvadrokoptéra streamuje videá v rozlíšení 720p a v jej útrobách sa nachádza výkonný palubný počítač, ktorý spúšťa pokročilé aplikácie, ktoré by mohli zahŕňať algoritmy pre schopnosť hĺbkového učenia.

Dron Teal je vybavený kamerou s rozlíšením 4K, ktorá nakrúca rýchlosťou 24 snímok za sekundu. No kameru by sa darmo hľadali zavesenú pod dronom, pretože je súčasťou jeho tela. Spolieha sa pritom na pokročilú elektronickú stabilizáciu, no práve kvôli tomu sa nemôže pri nakrúcaní nakloniť smerom nadol. Nakrúcané video sa dá naživo vysielať v rozlíšení 720p prostredníctvom mobilného zariadenia alebo headsetu pre virtuálnu realitu.

Teal je najrýchlejší spotrebiteľský dron na svete

Hlavnou devízou dronu je však jeho vysoká rýchlosť, ktorú výrobca uvádza až na 137 km / h. Hoci túto rýchlosť dokáže poraziť veľa špeciálnych pretekárskych dronov, ide aj tak o najrýchlejší dostupný dron určený pre spotrebiteľský trh na svete. Svoju najvyššiu rýchlosť môže dosiahnuť len s vysokým výkonom batérie a preto v tomto tempe vydrží letieť len 10 minút. Väčšia batéria Endurance dodá 20 minút letu, no treba rátať s pomalším letom.

Dron Teal dokáže počas 10tich minút letu dosahovať rýchlosť 137 km / h

Teal sa môže však pochváliť aj svojim GPS systémom, ktorý využíva podporu pre prostredníctvom systému Differential and Real Time Kinematik (RTK), ktorý môže sledovať polohu s presnosťou až okolo 5tich centimetrov. Štandardné GPS má presnosť zhruba 1,5 metra. Dron Teal sa však nebude dodávať s diaľkovým ovládačom a tak pre jeho kontrolu treba použiť mobilnú aplikáciu, ktorá neposkytne až takú citlivosť.

Nový dron Teal nakrúca video v rozlíšení 4K a streamuje ho v rozlíšení 720p

Snáď najzaujímavejším faktom pri novom drone je to, že ho výrobca osadil palubným počítačom Nvidia Jetson TX1, ktorý je špeciálne navrhnutý pre výpočtové hĺbkové učenie a má schopnosť pracovať so 4K pohľadom v reálnom čase. Spočiatku sa bude dron Teal dodávať s aplikáciami pre základné letové funkcie, navigáciu cez body záujmu, stremovanie videa, geofencing a podobne. Bude mať aj sledovacie aplikácie, ktoré využijú schopnosti TX1 pre spracovanie obrazu a jeho vizuálne sledovanie v reálnom čase.

Dron Teal sa ovláda prostredníctvom mobilnej aplikácie

No počítač TX1 má potenciál pre všetky možné druhy aplikácií, ktoré môžu byť vyvinuté tretími stranami. Napríklad pomocou hĺbkového učenia sa systém môže úspešne vyhýbať prekážkam, alebo sa dron môže využiť pre priemyselné aplikácie, ako je automatické triedenie a sledovanie majetku.

Rýchly a inteligentný dron Teal však nie je lacnou záležitosťou, stojí totiž 1299 dolárov. Je už len na samotnom spotrebiteľovi, či sa rozhodne využiť jeho potenciál.