Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Česi vyvíjajú XTND Board, neuveriteľne ľahký a tenký elektrický skejtbord

Česi vyvíjajú XTND Board, neuveriteľne ľahký a tenký elektrický skejtbord
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
21. 10. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Na podujatí CES Unveiled Prague mali možnosť prezentovať svoje zaujímavé a inovatívne produkty a zariadenia viaceré start-up spoločnosti z celých Čiech. Patrí medzi nich aj spoločnosť XTND, ktorú v lete 2014 založili vývojári Miroslav Peřina a Daniel Kokotek. Obaja sa rozhodli vniesť dávku technologických inovácií do oblasti elektricky poháňaných skejtbordov.

Výsledkom dlhého úsilia sa stal prototyp elektrického skejtbordu XTND Board, ktorý zaujme nielen svojim prepracovaným dizajnom, ale vďaka karbónovému telu sa môže pochváliť naozaj nízkou hmotnosťou, iba 4 kilogramy. Váhovo sa tak XTND Board približuje k bežným dreveným verziám skejtbordov. No XTND Board je unikátny najmä preto, že ide o elektrický skejtbord, ktoré je nezvyčajne tenký.

Na podujatí CES Unveiled Prague bol prezentovaný jedinečný elektrický skejtbord XTND Board

Iné elektrické skejtbordy majú problémy s hrúbkou kvôli svojim batériám. Českým vývojárom sa však podarilo schovať efektívny systém vymeniteľných batérií priamo do karbónového tela skejtbordu. Batérie sa do plnej kapacity nabijú už do jednej hodiny, pričom poskytnú používateľovi elektrický dojazd do vzdialenosti 20 kilometrov. Maximálna rýchlosť skejtbordu je pritom 45 km / h.

Vývojári mysleli aj na extrémnejších používateľov, a tak môže byť XTND Board osadené ako pouličnými, tak aj terénnymi kolieskami. Myslelo sa aj na bezpečnosť, o ktorú sa postará zabudované osvetlenie.

Elektrický skejtbord XTND Board z karbónového materiálu je ultra ľahký a tenký, pričom svoju technológiu elektrického pohonu spolu s vymeniteľnými batériami šikovne ukryl do svojej konštrukcie

Tento technologicky pokročilý kúsok je však stále vo fáze veľmi nádejného prototypu. Spoločnosť XTND plánuje financovať výrobu prostredníctvom start-up kampane na portáli Kickstarter pravdepodobne v prvých mesiacoch budúceho roka. Cena v rámci kampane by sa mala začínať na úrovni 1000 dolárov, pričom koncová maloobchodná cena by mala byť porovnateľná s inými konkurenčnými elektrickými skejtbordmi.