Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

V Dubaji by už v lete mala s dronmi Ehang lietať osobná taxislužba

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
14. 2. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Dubaj je mesto známe najmä svojou pokrokovou architektúrou a otvorenosťou úradov pre zavádzanie nových technológií. V tomto meste tak napríklad vyrástla prvá 3D tlačená kancelárska budova a konal sa tu aj prvý Svetový pohár v pretekoch dronov. A drony tu budú lietať aj naďalej, no tentoraz aj ako osobná taxislužba.

Dopravný úrad v Dubaji totiž oznámil, že testoval dron Ehang ako dopravný prostriedok pre osobnú prepravu vo forme lietajúcich taxíkov. Táto služba by sa mala dostať do reálnej prevádzky už v júli tohto roku. Použitý bude model lietajúceho stroja Ehang 184, ktorý sa viac podobá na automatizovaný vrtuľník ako na dron.

Autonómny lietajúci stroj Ehang 184

Ehang 184 dokáže pomocou palubných navigačných systémov prepraviť cestujúcich na požadované miesto bez potreby pilota. Používatelia si môžu stroj privolať prostredníctvom mobilnej aplikácie v smartfóne či tablete, a ten ich následne vzduchom prenesie do vzdialenosti maximálnej vzdialenosti od 40 do 50 kilometrov. Dron má letovú dobu približne 30 minút a jeho nosnosť je 100 kilogramov, takže väčší chlapi majú zatiaľ smolu.

Dopravný úrad v Dubaji plánuje toto leto nasadiť lietajúcu taxislužbu s dronmi Ehang 184

Čínsky výrobca Ehang už stihol podpísať dohodu s americkým štátom Nevada pre vykonávanie leteckých skúšok a tiež sa spojil s biotechnologickou firmou, ktorá by chcela jeho bezpilotné stroje využiť pre prepravu umelých orgánov.

Tieto dve udalosti však kompletne zatienilo oznámenie plánov Úradu pre cesty a dopravu v Dubaji na samite World Government Summit. Ukázalo sa, že už bola vykonaná skúšobná letová prevádzka a úrad naplánoval júl 2017 ako dátum spustenia plnej reálnej prevádzky tejto autonómnej leteckej taxislužby. A hoci to stále môže niektorým znieť ako sci-fi, práve Dubaj je mesto, kde aj tie najzvláštnejšie myšlienky môžu získať reálnu podobu a preto je tu veľká šanca, že táto lietajúca taxislužba bude úspešná.

Ehang 184 má letovú dobu 30 minút a dokáže prelietieť až 50 kilometrov