Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

UrbanX do minúty premení akýkoľvek bicykel na elektrický

UrbanX do minúty premení akýkoľvek bicykel na elektrický
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
28. 3. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Elektrické bicykle sú čoraz populárnejšie, no nie každý si ho môže dovoliť, alebo sa nechce vzdať svojho obľúbeného bicykla. Nad týmto sa zamysleli aj vývojári spoločnosti UrbanX zo Singapuru a navrhli zaujímavé riešenie predných kolies Eco a Booster, ktoré spravia aj z bežného bicykla elektrického tátoša. Riešenie je pritom lacnejšie a ľahšie ako od konkurencie.

Oba modely kolies UrbanX sa pritom údajne dajú vymeniť za predné bežné koleso len za 60 sekúnd. Ako náhle je umiestnené a upevnené na mieste, dokáže rozšíriť výkon cyklistu pomocou integrovaného motora. Model Eco má 240 wattový motor, zatiaľ čo Booster sa môže pochváliť motorom s výkonom 350 wattov. Obe verzie sú napájané lítium-iónovou batériou, ktorá sa dá z bicykla odstrániť pre dobíjanie, ktoré trvá 1,5 hodiny do plnej kapacity. Pri typickom používaní poskytne batéria dojazd do vzdialenosti približne 48 kilometrov.

Riešenie UrbanX pridáva elektrický pohon na predné koleso bicykla

Úroveň asistencie elektrického motora pri šliapaní si môže používateľ navoliť cez Bluetooth pripojenie pomocou mobilnej aplikácie pre systémy iOS a Android. Smartfón môže byť upevnený na riadidlách a aplikácia tiež zobrazuje dáta, ako je aktuálna rýchlosť či stav nabitia batérie. Navyše prídavný ovládač na riadidlá umožňuje radenie rýchlostí, podobne ako na motocykli. V tomto prípade je maximálna rýchlosť modelu Eco 25 km / h a model Booster môže dosiahnuť maximálnej rýchlosti 33 km / h.

Modely kolies UrbanX Eco a Booster s elektrickým pohonom sa dajú použiť na akýkoľvek druh bicykla

Oba modely sú vyrobené z leteckého hliníka a vážia 7 kilogramov. Iné riešenia elektrického pohonu predných kolies pritom vážia minimálne o dva kilogramy viac. Ani cena nie je vysoká v porovnaní s konkurenciou. Elektrické kolesá UrbanX Eco a Booster sú súčasťou start-up kampane na portáli Kickstarter, kde sa podarilo už prekonať stanovený cieľ, pričom model Eco sa dá získať za zástavu v sume 299 dolárov a Booster za 399 dolárov. Plánovaná maloobchodná cena je stanovená na 699 dolárov, respektíve 799 dolárov za model Booster. Používateľ bude mať na výber z rôznych veľkostí ráfika.

Koleso Urbanx s elektrickým pohonom sa dá vymeniť za pôvodné len za 60 sekúnd