Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Lyra: Mestský bicykel so šikovne integrovanými LED svetlami a GPS

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
3. 4. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Výrobca Mission Bicycle Company sa rozhodol vytvoriť zaujímavé riešenie mestského bicykla Lyra, ktorý má svojský prístup k viditeľnosti a bezpečnosti prostredníctvom vlastného zabudovaného systému osvetlenia. Navyše do neho vývojári zakomponovali aj GPS modul.

Mestský bicykel Lyra je špecifický tým, že má predné aj zadné svetlomety integrované priamo do svojej konštrukcie. Jazdec sa tak nemusí zaoberať tým, že musí pripojiť alebo odpojiť svetlo z bicykla. Predné osvetlenie sa totiž skladá zo 100 bielych LED diód, ktoré sú usporiadané po 50tich kusoch na každej strane prednej vidlice. Sú pod takým uhlom, že dokážu osvietiť nielen vozovku pred bicyklom, ale aj po stranách a niečo aj smerom dozadu. Tým sa zabezpečí lepšia viditeľnosť. Svetlo sa aktivuje pomocou jedného tlačidla a dá sa nastaviť na režim jasného svetla Super Bright alebo Energy Saver, pre šetrenie batérie.

Mestský bicykel Lyra má predné aj zadné LED svetlomety integrované priamo do svojej konštrukcie

Zadné osvetlenie sa približuje k tradičným riešeniam. Skladá sa z piatich červených LED diód, ktoré výrobca integroval priamo do tyče pod sedlovkou. Jazdec si vie zadné osvetlenie nastaviť na nepretržitý režim svietenia, blikanie alebo režim Wave, kedy sa červené svetlo prelieva z LED diód zhora nadol a opačne.

Okrem integrovaného LED osvetlenia môže byť bicykel Lyra voliteľne vybavený aj GPS modulom

Súčasťou mestského bicykla Lyra je i GPS modul, ktorý je k dispozícii ako voliteľná výbava. Modul sa automaticky aktivuje pri pohybe bicykla, no dá sa aktivovať aj na diaľku pomocou sprievodnej mobilnej aplikácie pre zariadenia s operačným systémom iOS a Android. V tomto prípade používateľ vie svoj zaparkovaný bicykel vyhľadať, ak zabudol, kde ho nechal, alebo si môže pozrieť jeho polohu, ak mu náhodou bicykel niekto ukradol.

Mestský bicykel Lyra sa bude dodávať v rôznych farebných prevedeniach

Svetlomety aj GPS modul sú napájané jednou lítium-iónovou batériu, ktorá je umiestnená v prednej trubke s predstavcom. Batéria je vyberateľná a nabíja sa prostredníctvom portu microUSB. Podľa výrobcu by mala na jedno nabitie vydržať viac ako 20 nočných jázd v trvaní pol hodiny.

Netradičný mestský bicykel Lyra je momentálne súčasťou start-up kampane na portáli Kickstarter, kde sa model s jedným prevodom dá získať za 999 dolárov a model s 8 prevodmi za 1450 dolárov. V cenách je zahrnuté aj bezplatné pridanie GPS modulu.

GPS modul môže používateľovi pomôcť nájsť svoj zaparkovaný bicykel Lyra