Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nové zariadenie Brake Free zvyšuje bezpečnosť motocyklistov na cestách

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
28. 4. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Vývojári z Kalifornie predstavili inteligentné brzdové svetlo pre motocyklistov Brake Free, ktoré sa dá namontovať na akúkoľvek motocyklistickú helmu bez nutnosti nejakých nástrojov. Zariadenie Brake Free funguje nezávisle a upozorňuje ostatných účastníkov cestnej premávky na spomalenie motocykla pred nimi, a to dokonca aj vtedy, ako jazdec nepoužil reálne brzdy.

Brake Free sa snaží riešiť problém pomerne malého zadného svetla na motocykloch, ktoré môžu často vodiči prehliadnuť tým, že ďalšie brzdové svetlo sa namontuje na ochrannú prilbu motocyklistu a je tak dobre viditeľné v úrovniach očí vodičov idúcich za ním. Svetlo je zložené zo 100 veľmi jasných LED diód a v jeho puzdre sa nachádzajú senzory akcelerometra a gyroskopu, vďaka ktorým Brake Free funguje úplne nezávisle a nemusí sa spájať žiadnym spôsobom s motocyklom.

Zariadenie Brake Free pridáva brzdové osvetlenie priamo na prilbu motocyklistu

Zabudované snímače dokážu zistiť, či motocykel spomaľuje, a to nielen pri aktivovaní bŕzd, ale aj pri brzdením motorom. Vyžarované brzdové svetlo z prilby obsiahne pozorovací uhol 120 stupňov, takže by malo byť dobre viditeľné akýmkoľvek vodičom, ktorý sa nachádza za motocyklom. Svetlo môže byť nastavené tak, aby pri brzdené svietilo buď nepretržite alebo blikalo. Aj v kontinuálnom režime pritom počas núdzového brzdenia začne svetlo intenzívne blikať.

Brzdové svetlo Brake Free je zložené zo 100 kusov jasných LED diód

Zariadenie Brake Free je napájané lítium-iónovou batériou s kapacitou 2600 mAh, ktorá dodá energiu až pre 8 hodín svietenia. Nabíjanie na plnú kapacitu zaberie používateľovi okolo dvoch hodín. Brake Free váži len 170 gramov a na zadnej prilbe jazdca zaberie priestor 162 x 83 milimetrov. Nechýba samozrejme odolnosť voči poveternostným vplyvom v kategórii IP64.

Brzdové svetlo Brake Free obsahuje akcelerometer a gyroskop a funguje nezávisle od brzdového svetla motocykla, teda aj pri brzdení motorom

Inteligentné brzdové svetlo na prilby Brake Free bude k dispozícii v apríli 2018 za maloobchodnú cenu 149 dolárov. Je výsledkom úspešnej start-up kampane na portáli Indiegogo, kde sa vývojárom podarilo takmer zdvojnásobiť požadovanú sumu 50 000 dolárov. Do konca kampane pritom zostáva ešte sedem dní, takže pokiaľ máte záujem, dá sa Brake Free ešte získať za cenu 109 dolárov.