Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Súprava Swytch prekonvertuje klasický bicykel na elektrický

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
16. 11. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Elektrické bicykle sú ideálne dopravné prostriedky pre dlhšie dochádzanie, no na kratšie výlety alebo rekreačnú jazdu je to skôr zbytočná a drahá záležitosť. Existuje však niekoľko zariadení, ktoré umožnia cyklistom dočasne premeniť bicykel na elektrický tak, že vymenia jedno z jeho kolies. Je to dosť jednoduché riešenie, no novinka Swytch eBike Conversion Kit tvrdí, že to môže byť ešte jednoduchšie a efektívnejšie.

Väčšina elektrických bicyklov je dosť ťažká, pretože obsahujú nielen motor, ale aj batériu a príslušnú elektroniku. S bicyklom sa teda ťažko pohybuje ak sa používa bez elektrickej asistencie. V prípade systémov s vymeniteľným elektrickým kolesom ho tak používateľ musí vymeniť za pôvodné, ak chce bicykel používať na kratšie trasy.

Nový systém Swytch však používa predné koleso, ktoré obsahuje iba 36 V / 250 W motor v náboji, vďaka čomu by malo byť dostatočne ľahké, aby zostalo na bicykli po celú dobu používania a trvalo tak nahradilo pôvodné bežné koleso. Je to možné vďaka tomu, že lítium-iónová batéria a elektronika sa nachádzajú v samostatnom napájacom zdroji, v podobe brašne, ktorú si používateľ v priebehu niekoľkých sekúnd pripevní na riadidlá svojho bicykla.

Nový systém Swytch používa predné koleso, ktoré obsahuje iba 36 V / 250 W motor v náboji, vďaka čomu by malo byť dostatočne ľahké, aby zostalo na bicykli po celú dobu používania. Napájanie je riešené prostredníctvom brašne s batériou na riadidlách.

Elektrické káble sa vedú z tejto konzoly až k motoru v kolese a k brzdovým a pedálovým snímačom. Počiatočná inštalácia celého hardvéru, ktorý zostane na bicykli natrvalo, je jednorazová záležitosť, ktorej montáž trvá zhruba 10 minút. Potom už len stačí, keď používateľ pripevní alebo zloží napájací zdroj z riadidiel bicykla, čím ho odľahčí pre menšie výlety a zbaví ho tak jeho elektrickej funkcionality.

Na vrchu napájacie zdroja Swytch sa nachádza ovládací panel, ktorý používateľovi poskytne možnosť nastaviť rôzne veci, ako je intenzita elektrickej asistencie pri šliapaní do pedálov či kontrola stavu nabitia batérie. Elektronicky obmedzená maximálna rýchlosť systému je 24 km / h. Dojazd je udávaný do 40 alebo 80 kilometroch, podľa vybranej kapacity batérie. Čas nabíjania je 3 – 4 hodiny, respektíve 5 – 6 hodín pri väčšej kapacite.

Na vrchu napájacie zdroja Swytch sa nachádza ovládací panel, ktorý používateľovi poskytne možnosť nastaviť rôzne veci, ako je intenzita elektrickej asistencie pri šliapaní do pedálov či kontrola stavu nabitia batérie.

Systém Swytch pre bicykle je momentálne predmetom start-up kampane na portáli Indiegogo, kde sa dá získať za finančnú podporu v sume od 299 dolárov, pričom nastavená maloobchodná cena bude 650 dolárov. Výrobcovi sa už podarilo získať požadovanú sumu 50 000 dolárov, takže je veľmi pravdepodobné, že systém Swytch bude dodávaný podporovateľom kampane už v apríli 2018.

Univerzálny elektrický pohon Swytch by sa mal dať bez problémov namontovať na akýkoľvek typ bicykla.