Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Osobná oktokoptéra SureFly sa preletí s ľudskou posádkou už v januári

Osobná oktokoptéra SureFly sa preletí s ľudskou posádkou už v januári
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
20. 11. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Workhorse už nejaký ten čas pracuje na vývoji osobnej oktokoptéry SureFly. Ide o letecký dopravný prostriedok vyrobený z karbónových vlákien, ktorý je určený na prepravu dvoch osôb. Ak pôjde všetko podľa plánov výrobcu, táto oktokoptéra uskutoční svoj prvý pilotovaný let už 8. januára, deň pred oficiálnym začiatkom medzinárodnej výstavy CES 2018 v americkom Las Vegas, kde bude samozrejme prezentovaná.

Workhorse popisuje SureFly ako „prvú osobnú hybridnú elektrickú oktokoptéru na svete,“ ktorá váži 499 kilogramov a má štyri ramená, na ktorých sú umiestnené dvojice kontra-rotujúcich vrtúľ. Oktokoptéra má plynový spaľovací motor, ktorý generuje elektrickú energiu pre osem elektromotorov. K dispozícii sú tiež dve lítiové batérie, ktoré môžu prevziať pohon v prípade, že motor zlyhá. Finálna verzia by mala byť vybavená núdzovým padákom.

Spoločnosť Workhorse popisuje SureFly ako „prvú osobnú hybridnú elektrickú oktokoptéru na svete“.

SureFly dosahuje maximálnu rýchlosť 113 km / h a jej odhadovaný dolet s pilotom a cestujúcim je udávaný do približne 113 kilometrov (70 míľ). Maximálne úžitkové zaťaženie je do 181 kilogramov. Skoré verzie oktokoptéry bude riadiť pilot s pomocou klasického pákového ovládača, pričom ďalšia generácia SureFly by mala byť už schopná autonómneho letu bez zásahu pilota.

SureFly má štyri ramená, na ktorých sú umiestnené dvojice kontra-rotujúcich vrtúľ. Oktokoptéra má plynový spaľovací motor, ktorý generuje elektrickú energiu pre osem elektromotorov.

To, či SureFly prvýkrát vzlietne do vzduchu 8. januára 2018 môže ovplyvniť viacero faktorov, ako je napríklad počasie alebo potrebné schvaľovacie dokumenty od Federálneho regulačného úradu pre leteckú správu a miestnych samospráv v Los Angeles. Spoločnosť Workhorse chce získať úplnú certifikáciu do konca roka 2019, pričom cena za jednu oktokoptéru SureFly sa pohybuje okolo 200 000 dolárov.

Oktokoptéra SureFly dosahuje maximálnu rýchlosť 113 km / h a jej odhadovaný dolet s pilotom a cestujúcim je udávaný do približne 113 kilometrov (70 míľ).