Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Rubbee X pridá elektrický pohon akémukoľvek bežnému bicyklu

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
18. 12. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Zariadenie s motorizovaným valčekom Rubbee sa dá namontovať na akýkoľvek bicykel, ktorý premení na elektrický. Jeho prvá verzia vznikla v roku 2013, no teraz sa výrobca pochválil vylepšenou verziou Rubbee X, ktorá má vylepšený dizajn, je ľahšia a dokáže pojať viac batériových článkov.

Rovnako ako pôvodný Rubbee aj nový model sa jednoducho pripojí pod sedadlo bicykla, pričom celý proces trvá len jednu sekundu namiesto predchádzajúcich siedmych. Zariadenie sa dá rýchlo odobrať z bicykla a preniesť do interiéru pre nabíjanie batérie a zabránenie prípadnej krádeži.

V režime elektrického bicykla sa Rubbee X nachádza nad zadnou pneumatikou a nedotýka sa jej. Keď však používateľ chce využiť elektrický impulz, otočí páčku a zariadenie sa zníži a dostane sa do kontaktu s pneumatikou. Tlak je udržiavaný prostredníctvom pružiny a pedálový kadenčný snímač deteguje šliapanie jazdca do pedálov, čím automaticky dáva pokyn pre motor, aby zapojil elektrickú asistenciu. Snímač je v novej verzii bezdrôtový.

Zariadenie Rubbee X pridá elektrický pohon akémukoľvek typu bicykla.

Elektrický pohon Rubbee X umožňuje používať jednu až tri vymeniteľné lítium-iónové batérie. Dojazd je s jednou batériou udávaný do vzdialenosti 16tich kilometrov, s tromi batériami je to až do 48 kilometrov. Pribudla aj funkcia rekuperačného brzdenia, ktorá po aktivácii vráti časť energie späť do batérií.

Elektrický motor s výkonom 250 wattov umožní bicyklu dosiahnuť maximálnu rýchlosť 25 km / h. V prípade pohonu na všetky tri batérie sa dá Rubbee aktualizovať o 350 wattový motor, ktorý umožní dosiahnutie maximálnej rýchlosti až 32 km / h. Používateľ si úroveň elektrickej asistencie šliapania do pedálov nastavuje prostredníctvom sprievodnej mobilnej aplikácie.

Zariadenie Rubbee X sa dá rýchlo odobrať z bicykla a preniesť do interiéru pre nabíjanie batérie a zabránenie prípadnej krádeži.

Ďalšou novinkou je integrované LED svietidlo / brzdové svetlo so 14 diódami, ktoré je riadené zabudovaným akcelerometrom. Rubbee X s jednou batériou váži 2,8 kilogramu, pri použití troch batérií sa jeho hmotnosť vyšplhá na stále ľahké 4 kilogramy.

Prídavný elektrický pohon Rubbee X pre bežné bicykle vo verzii s jednou batériou sa dá získať prostredníctvom finančnej podpory vo výške 269 libier (asi 305 EUR) na portáli Kickstarter. Doprava prvých kusov pre podporovateľov kampane je naplánovaná na jún 2018.

Tlak je udržiavaný prostredníctvom pružiny a pedálový kadenčný snímač deteguje šliapanie jazdca do pedálov, čím automaticky dáva pokyn pre motor, aby zapojil elektrickú asistenciu.