Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Digitálny spolujazdec Chris chce eliminovať nepozornosť za volantom

Autor:
Rastislav Blažek
Zverejnené:
24. 4. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Strata pozornosti v aute pri šoférovaní môže mať vážne následky a niektorí vodiči nielenže počas jazdy telefonujú, ale nájdu sa aj takí, ktorých pozornosť neustále priťahuje displej smartfónu či tabletu. Nemecký startup Autolabs sa snažil toto riziko eliminovať a vytvoril zariadenie Chris, ktoré je akýmsi automatickým spolujazdcom, ktorý do každého auta prinesie umelú inteligenciu a funkcie hlasového asistenta, ktoré poznáme z iných produktov. Po dlhých mesiacoch vývoja spoločnosť Autolabs zariadenie dokončila a začína prijímať predbežné objednávky.

Zariadenie Chris má optimalizovaný tvar a veľkosť tak, aby nerušilo zorné pole vodiča, keďže sa montuje na čelné sklo vozidla. Po spárovaní sa so smartfónom ho vodič môže používať na komunikáciu, zábavu či navigáciu a to všetko hads-free, bez toho aby musel odvrátiť zrak od volantu. S digitálnym spolujazdcom sa pritom dá komunikovať gestami a hlasom. Vodič môže rukou použiť gesto pre zvýšenie či zníženie hlasitosti hudby alebo svojho asistenta požiada o spustenie konkrétnej skladby, prečítanie správ, alebo sa nechá navigovať k cieľu. Navigácia pritom funguje aj samostatne bez prepojeného smartfónu.

Digitálny hlasový asistent Chris pre automobily.

Pre zlepšenie rozpoznávania reči si výrobca zobral na pomoc umelú inteligenciu, ktorá sa postupne zlepšuje na základe skúsenosti s konkrétnym vodičom. Zariadenie má plnofarebný displej, takže správy a informácie sú k dispozícii aj vizuálne. Zabudovaná lítium-iónová batéria na jedno nabitie vydrží fungovať jeden týždeň v pohotovostnom režime alebo jednu hodinu prevádzky, čo nie je príliš dlho. Našťastie je tu možnosť nabíjania batérie prostredníctvom portu USB-C aj počas jazdy.

Zariadenie Chris má optimalizovaný tvar a veľkosť tak, aby nerušilo zorné pole vodiča, keďže sa montuje na čelné sklo vozidla. Po spárovaní sa so smartfónom ho vodič môže používať na komunikáciu, zábavu či navigáciu a to všetko hads-free, bez toho aby musel odvrátiť zrak od volantu.

Zariadenie bolo certifikované a dá sa použiť vo všetkých modeloch automobilov bez ohľadu na značku alebo rok výroby. Chris by mal teda vodičom priniesť možnosť zostať aktívny v digitálnom živote aj pri šoférovaní a to bez toho, aby vodič čo len na okamih stratil sústredenosť na jazdu. Výrobca spustil predbežnú objednávku a digitálneho spolujazdca ponúka za zvýhodnenú cenu 199 EUR. Plánovaná maloobchodná cena je 299 EUR a distribúcia prvých objednávok by sa mala začať niekedy počas letných mesiacov.

S týmto digitálnym spolujazdcom sa pritom dá komunikovať gestami a hlasom. Dostupný by mal byť už toto leto.