Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Vynovená aplikácia HOPIN rieši prepravu v meste už nielen v taxíkoch

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
3. 5. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Určite ste sa už stretli so situáciou, keď ste sa museli niekam rýchlo dostať, objednali ste si taxi, no čakanie na neho bolo doslova nekonečné. Nehovoriac o tom, že nie vždy človek natrafí na prívetivého taxikára. Vďaka moderným technológiám však môžeme na tento spôsob dopravy zmeniť pohľad. Slovenskí vývojári to dokazujú aplikáciou HOPIN, ktorej po novom pribudli okrem nového používateľského rozhrania aj nové formy prepravy.

Aplikácia HOPIN je určená pre mobilné zariadenia s operačným systémom iOS a Android a na jej prevádzku je potrebné mať mobilný prístup k internetu, čo je však už dnes bežné. Primárne funguje pre Bratislavu, no postupne sa pridávajú aj ďalšie slovenské mestá, ako sú Košice, Poprad, Humenné či Liptovský Mikuláš a dokonca mestá aj v iných krajinách. Princíp služby je pritom založený na združovaní reálnych taxikárov, ktorých si používatelia môžu privolať jednoduchým spôsobom.

„Vidia taxíky v okolí a vedia si ich objednať či už klikom na daný taxík, alebo my to voláme automatická objednávka, že my vyhľadávame ten najbližší. Miesto vyzdvihnutia sa dá nastaviť buď cez GPS alebo sa dá aj manuálne vpísať,“ hovorí pán Martin Baran, HOPIN.

Používateľ vie cez aplikáciu sledovať polohu taxíka v reálnom čase. Zbytočne tak nečaká a v správny okamih môže vyjsť von. Rovnako ho takto jednoduchšie nájde aj samotný taxikár. Tým zároveň aplikácia aj zefektívni jazdu. Zbytočne totiž nestoja na stanoviskách a v rámci svojich presunov a trás môžu naberať pasažierov.

„V prípade, že používateľ zadal aj cieľovú adresu, šofér vidí aj cieľovú adresu a má možnosť sa rozhodnúť – nechcem objednávku, chcem objednávku. Tým, že chceme pracovať len s najlepšími, preto sa snažíme, aby taxikári brali každú jednu objednávku, ale nenútime ich do toho,“ dodáva pán Martin Baran, HOPIN.

K zvýšeniu kvality služieb môžu pritom aktívne prispieť aj samotní používatelia mobilnej aplikácie HOPIN.

„Je to preto, lebo ľudia majú možnosť toho vodiča ohodnotiť a jeho snaha a motivácia byť dobrý je podstatne väčšia. Tí najlepší vodiči sú istým spôsobom preferovaní a vodiči, ktorým klesne hodnotenie pod istú veľmi prísnu a vysokú úroveň, tak sú vylúčení zo systému,“ vysvetľuje pán Martin Winkler, HOPIN.

Vynovená aplikácia HOPIN rieši prepravu v meste už nielen v taxíkoch

Celkové hodnotenie nevytvárajú len používatelia aplikácie. Správanie vodičov totiž prísne sleduje aj samotný inteligentný systém.

„Či už rýchlosť príchodu na objednávku, rýchlosť reagovania na objednávky, a tak ďalej. Ako je tam niekoľko takýchto kritérií, na základe ktorých ich systém vyhodnocuje alebo hodnotí,“ hovorí pán Martin Baran, HOPIN.

Mobilná aplikácia HOPIN má už dnes mnoho používateľov. Samozrejme aj na strane taxikárov, ktorí vytvorenie modernej slovenskej platformy privítali.

„Z pohľadu vodiča som veľmi spokojný. Vidím vlastne klienta na mape a klient vidí mňa, takže vieme sa spolu dohodnúť, že kam treba. Klienti hodnotia spravodlivo. Nájdu sa aj takí, ktorí niekedy nie sú spravodlivý. Ale je to určite dobre, že tí menej zodpovední vodiči sa takto aspoň vyselektujú a HOPIN predsa len vie, ktorý je ten správny vodič, a ktorý nie,“ hovorí pán Peter Kandlbauer, vodič, HOPIN.

Niektoré mobilné aplikácie pre prepravu osôb určujú cenu za jazdu len z GPS údajov, no tie nemusia byť vždy presné a v takom prípade bude skreslená aj cena. V aplikácii HOPIN sa však poplatok za jazdu určuje na základe skutočne prejdených kilometrov, overenými a presnými taxametrami, keďže túto aplikáciu využívajú reálni taxikári s licenciou.

Pri platbe dáva aplikácia používateľom na výber viacero možností. Menej dôverčiví používatelia môžu dokonca platiť v hotovosti a bez toho, aby sa v aplikácii museli registrovať. No ak si to rozmyslia, k dispozícii je aj možnosť využitia bankomatovej karty. Aplikácia v tejto súvislosti dbá na maximálnu bezpečnosť.

„V našom systéme sa z bezpečnostných dôvodov absolútne žiadne čísla kariet neuchovávajú. Sú to údaje, ktoré zostávajú jednoznačne iba v banke,“ vysvetľuje pán Martin Winkler, HOPIN.

Aplikácia HOPIN môže pomôcť vyriešiť aj dopravu firmám pre ich zamestnancov či klientov. Platby za jednotlivé trasy sú v takom prípade len virtuálne a zúčtovanie prichádza potom raz do mesiaca v podobe faktúry. Navyše môže firma jazdy ešte viac zefektívniť.

„S viacerými veľkými firmami fungujeme aj spôsobom zdieľania áut. Napríklad viacero zamestnancov sa spojí do jedného auta a systém vyhodnotí kto, kde má akú destináciu a podľa toho určí najvhodnejšiu trasu tak, aby sa firme šetrili náklady,“ dopĺňa pán Martin Winkler, HOPIN.

Po novom myslí aplikácia aj na náročnejších používateľov, a tak do jej novej verzie pribudol profil LIMO s exkluzívnejšími vozidlami a službami. Vďaka spolupráci s dopravným podnikom mesta Bratislava sa zároveň dá aplikácia HOPIN využiť aj pre uľahčenie cestovania mestskou hromadnou dopravou.

„Už nepotrebuje používateľ vedieť názov zastávky, stačí mu vedieť iba miesto alebo adresa, kam sa chce dostať a my ho už tam dopravíme a ukážeme, akými spojmi a na akú zastávku sa má dostaviť,“ dodáva pán Martin Baran, HOPIN.

HOPIN tak už teraz združuje niekoľko foriem prepráv, no vývojári plánujú mobilnú aplikáciu v tomto smere aj naďalej rozvíjať. A tak sa zrejme v budúcnosti stane naozaj komplexným nástrojom aj pre Smart Cities.