Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Svetelne citlivý LCD štít pre prilbu je schopný okamžite stmavnúť

Svetelne citlivý LCD štít pre prilbu je schopný okamžite stmavnúť
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
22. 6. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Hoci existujú fotochromatické ochranné štíty pre motocyklistické prilby, zrejme ich rýchlosť stmavnutia nevyhovuje francúzskym vývojárom zo spoločnosti Shetters. Tí sa totiž rozhodli vytvoriť vlastný solárne napájaný LCD štít, ktorý sa z číreho na tmavý premení len za 0,08 sekundy.

Štíty Shetters sú navrhnuté pre vybrané modely motocyklistických prilieb Arai a Shoei. Aby automaticky detegovali, kedy je potrebné stmaviť priezor tak, aby slnko neoslňovalo motocyklistu, využívajú svetelný senzor. Ten okamžite vydá signál priehľadnému „opticky dokonalému“ LCD displeju v špeciálnej vložke, ktorý už za 0,08 sekundy prejde do tmavých tónov.

Francúzski vývojári zo spoločnosti Shetters vytvorili solárne napájaný LCD štít, ktorý sa z číreho na tmavý premení len za 0,08 sekundy.

Čo sa týka napájania, výrobca nezvolil batériu, ale spoľahol sa priamo na slnečné lúče. Malý solárny panel na štíte by mal zaručiť prívod dostatku energie. Systém je tak samostatný a používateľ sa nemusí strachovať o to, že ráno pred cestou do práce zase niečo zabudol nabiť. Otázne však je, ako si táto technológia poradí pri jazde pod stromami, či sa bude štít neustále meniť z číreho na tmavý a motocyklista sa bude cítiť ako na diskotéke.

Vývojári sa rozhodli pre svoj výtvor získať dostatok finančných prostriedkov cez start-up kampaň na portáli Kickstarter. LCD štít Shetters sa tu dá získať za 198 EUR. K dispozícii sú aj slnečné okuliare s rovnakou technológiou za finančný príspevok vo výške 189 EUR. Distribúcia je naplánovaná na september.

Štíty Shetters sú navrhnuté pre vybrané modely motocyklistických prilieb Arai a Shoei.