Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

V Nórsku nasadia do prevádzky autonómne elektrické trajekty

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
2. 7. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V nórskom meste Trondheim budú mať chodci a cyklisti čoskoro rýchlejšiu možnosť prekročenia kanála medzi rybárskym trhom Ravnkloa a prístavom Vestre Kanalhavn. Inžinieri totiž pre nich vyvíjajú autonómny trajekt s elektrickým pohonom, ktorý by sa mohol dať privolať podobne ako výťah v bytovkách.

Prototyp autonómneho trajektu vyvinul tím z Nórskej univerzity vedy a techniky. V plnej verzii bude trajekt s názvom „Autoferry“ schopný cez kanál previesť najmenej 12tich cestujúcich, spolu s ich bicyklami alebo detskými kočíkmi. Pokiaľ pri príchode na mólo nebude autonómny trajekt na danej strane kanála, cestujúci si ho budú môcť privolať jednoduchým stlačením tlačidla. Počas vyzdvihnutia a vyloženia cestujúcich si trajekt automaticky nabíja batériu pomocou nabíjačiek nainštalovaných v dokovacích staniciach.

Autonómny elektrický trajkt pre orientáciu využíva palubný systém GNSS (Global Navigation Satellite System) a pomáhajú mu aj štyri integrované senzory: radarová jednotka, infračervená kamera, optická kamera a laserová technológia LiDAR.

Ako náhle ich trajekt vyzdvihne, začne sa samostatne navigovať smerom na opačnú stranu kanála. Pre orientáciu využíva palubný systém GNSS (Global Navigation Satellite System) a pomáhajú mu aj štyri integrované senzory: radarová jednotka, infračervená kamera, optická kamera a laserová technológia LiDAR pre detekciu a sledovanie svetla, ktorá vytvára 3D mapu okolia a umožní systému sa vyhýbať iným plavidlám. Ďalšie snímače sú umiestnené na brehoch a poskytujú pomoc s bezdrôtovým prenosom údajov na trajekt.

Vývojári dúfajú, že autonómny elektrický trajekt Autoferry sa dostane do plnej prevádzky už niekedy v priebehu budúceho roka. Medzitým sa v kanáli testuje diaľkovo ovládaný prototyp v polovičnej mierke. Ten prekoná vzdialenosť 100 metrov z jedného brehu na druhý za jednu minútu. Ak by sa chodci rozhodli prejsť kanál po najbližšom moste, trvalo by to 10 až 15 minút. Výstavba ďalšieho mosta by údajne stála viac ako prevádzka autonómneho elektrického trajektu a navyše by prerušila lodnú dopravu.

V plnej verzii bude trajekt s názvom „Autoferry“ schopný cez kanál previesť najmenej 12tich cestujúcich, spolu s ich bicyklami alebo detskými kočíkmi.