Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

ZSE na R1 v Budči osadilo prvú ultrarýchlu nabíjaciu stanicu

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
26. 12. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Slovensko, ako jedna z vedúcich krajín v automobilovom priemysle, sa samozrejme pripravuje aj na nárast záujmu o elektromobilitu. Okrem samotnej výroby áut je však dôležité aj budovanie infraštruktúry nabíjacích staníc. V tomto smere má pomerne bohaté skúsenosti napríklad aj spoločnosť ZSE, ktorej sieť rýchlo nabíjacích staníc už teraz prepája celé Slovensko. Dokonca už má aj, takzvanú ultra rýchlo nabíjaciu stanicu, ktorá je takáto prvá v strednej a východnej Európe.

Počet elektromobilov na cestách v Európskej únii dnes presahuje milión 300 tisíc. A ďalej bude len rásť. Odborníci predpokladajú, že o pár rokov by až tretina všetkých áut mohla mať elektrický pohon. Aj preto sa pri budovaní infraštruktúry rýchlo nabíjacích staníc musí už teraz myslieť nielen na hustotu, ale aj na čo najlepšiu dostupnosť od rôznych poskytovateľov pre všetkých vodičov naprieč krajinami.

„Musíme pracovať na tom, aby tie stanice boli kompatibilné, aby sme mali takú univerzalitu prístupu k týmto staniciam. Aby naozaj sa dalo, ako v prípade bankomatov, s jedinou nabíjacou kartou využívať všetky tieto stanice, lebo to bude samozrejme pre budúcnosť veľmi dôležité a na tom sa teraz pracuje ako na Slovensku, tak aj na európskej úrovni,“ hovorí pán Maroš Šefčovič, podpredseda EÚ pre energetickú úniu.

Niektorí skeptici namietajú, že prechod na elektrický pohon by mohol spôsobiť stratu pracovných miest v automobilovom priemysle. No rozvoj elektromobility je spojený aj s potrebou vývoja a výroby batériových článkov do elektromobilov. V tomto smere máme medzi prvými Slovenskú alianciu pre batérie a uvažuje sa aj nad výstavbou veľkej fabriky pre výrobu batérií, priamo na Slovensku.

„Tá výroba batérií je pomerne náročný proces, no a takisto aj to prepájanie výroby batérií s výrobou kvalitných elektrických áut. A vlastne zabezpečenie celej tej sústavy, ktorá je s elektromobilitou spojená, si bude vyžadovať dokonca viac pracovných síl, ako je tomu doposiaľ. Len musíme zvládnuť obidva segmenty,“ dodáva pán Maroš Šefčovič, podpredseda EÚ pre energetickú úniu.

Slovensko má jasný cieľ - udržať sa na špici v automobilovom priemysle. Už pred pár rokmi bolo jedným z prvých štátov v Európskej únii, kde sa dalo elektromobilom precestovať celou krajinou. S ďalším rozvojom elektromobility by pritom mohol pomôcť európsky projekt NEXT-E, do ktorého sa okrem iných zapojila aj spoločnosť ZSE.

„Postupne budeme zahusťovať tú sieť práve na to, aby každý jednoducho bol plnohodnotne obslúžený z pohľadu nabíjania. Vnímame to veľmi strategicky, tak ako sa bude postupne zvyšovať počet elektrických áut, tak my tak postupne budeme vlastne dopĺňať tú infraštruktúru po celom Slovensku,“ hovorí pán Radoslav Markuš, Západoslovenská energetika.

V rámci projektu sa našej krajine podarilo získať prvenstvo v podobe otvorenia takzvanej ultra rýchlo nabíjacej stanice pre elektromobily. Ide o prvú nabíjaciu stanicu tohto typu nielen na Slovensku, ale aj v strednej a východnej Európe. Jej osadenie bolo zvolené strategicky na odpočívadle na rýchlostnej ceste R1 v lokalite Budča.

„Je to symbol vlastne osadiť práve to pojítko medzi západom – východom ultra rýchlo nabíjacou stanicou, ktorá umožní veľmi rýchle dobitie elektrického auta pri migrácii ľudí zo západu na východ a naopak.“

Táto ultra rýchlo nabíjacia stanica má momentálne nabíjací výkon 175 kilowattov. Stojan disponuje dvomi typmi konektorov, japonským CHAdeMO a európskym CCS, a tak sa v súčasnosti dá nabíjať len jedno vozidlo. V pláne je však rozšírenie stanice o druhý modul, čím sa dosiahne výkon až 350 kilowattov. Bude tak pripravená aj na najnovšie typy elektromobilov, ktoré dokážu využiť takúto silu prísunu energie.

„Umožní majiteľom elektrických áut ďaleko pohodlnejšie cestovanie so skrátením doby nabíjania. Bavíme sa tu o zhruba štyroch minútach nabíjania a doplnenia baterky pre ďalších 100 kilometrov. To znamená, že 400 – 500 kilometrov je tá stanica schopná nabiť za 15 – 20 minút.“

Vzhľadom na svoje výkony musí ultra rýchlo nabíjacia stanica obsahovať viac prvkov v porovnaní s bežnými rýchlo nabíjacími stanicami.

„Jeden prvok je ako keby tá silová energia alebo energetika, ktorá je k tomu potrebná a chladenie. Dokonca aj káble tej stanice, ktoré sú zásadne na jednotlivých konektoroch, sú vnútri chladené, aby dokázali vlastne odovzdať ten výkon, ktorý táto stanica vlastne obsahuje,“ vysvetľuje pán Radoslav Markuš, Západoslovenská energetika.

Projekt NEXT-E by mal priniesť Slovensku celkovo 25 nabíjacích staníc, z ktorých až 7 bude ultra rýchlych. Môžeme byť teda hrdí na to, že aj v inovatívnom segmente elektromobility zohráva naša krajina dôležitú úlohu a v tomto smere hodlá aj naďalej pokračovať.