Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Autonómne roboty rozvážajú jedlo hladným študentom

Autonómne roboty rozvážajú jedlo hladným študentom
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
24. 1. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Študenti a pedagógovia na univerzite Georgea Masona vo Virgínii môžu vyskúšať budúcnosť donáškovej služby prostredníctvom autonómnych robotov. Spoločnosť Starship Technologies poskytla univerzite flotilu šesťkolesových robotov, ktoré v areáli univerzity dovezú potraviny kdekoľvek sa nachádza zaneprázdnený zákazník s prázdnym žalúdkom.

Spoločnosť Starship Technologies vyslala svojich autonómnych robotov rozvážať jedlo v mnohých pilotných projektoch po celom svete. Donášková služba funguje prostredníctvom mobilnej aplikácie, ktorá umožní používateľovi objednať jedlo z reštaurácií a kaviarní, ktoré sú zapojené do donáškového programu. Potom už len jednoducho používateľ zadá na mape miesto stretnutia a počká si na donášku.

Autonómne donáškové roboty Starship Technologies.

Obchodníci po prijatí objednávky naložia tovar do nákladného priestoru v robotovi a vyšlú ho na cestu. Autonómny robot pre orientáciu v priestore využíva kombináciu 360-stupňových kamier a infračervených a ultrazvukových senzorov, ktorá mu umožní sa dostať bezpečne do cieľa. Ako náhle robot dorazí na miesto určenie, systém zašle zákazníkovi upozornenie na jeho telefón. K cene jedla sa pritom účtuje 1,99 dolára za donášku prostredníctvom robota.

Autonómne donáškové roboty Starship Technologies.

Podľa vyjadrenia spoločnosti Starship Technologies jej roboty počas testov doteraz precestovali viac ako 240 000 km a majú za sebou viac ako 25 000 úspešných donášok. Tentoraz sa flotila 25 robotov vydala do vysokoškolského areálu na univerzite Georgea Masona vo Virgínii. Každý z nich dokáže prepraviť až 11,3 kilogramov potravín a donáška zvyčajne trvá do 15 minút.

Študenti a pedagógovia na univerzite Georgea Masona vo Virgínii môžu vyskúšať budúcnosť donáškovej služby prostredníctvom autonómnych robotov.