Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Rusi spúšťajú uzavreté testy plne autonómnej električky

Rusi spúšťajú uzavreté testy plne autonómnej električky
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
13. 2. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V blízkej budúcnosti by v uliciach Moskvy mohli jazdiť električky bez vodiča. Model plne autonómnej električky totiž čoskoro podstúpi testovanie v uzavretom areáli, kým sa začnú testy priamo na moskovských električkových trasách.

Ruský výrobca mestských elektrických vozidiel PC Transport Systems a vývojári umelej inteligencie pre autonómne systémy riadenia Cognitive Technologies vyvíjajú električku, ktorá bude schopná jazdiť cez moskovské štvrte bez akéhokoľvek vodiča v kabíne, čím by sa mohol minimalizovať počet nehôd spôsobených ľudským faktorom. Finálne mestské vozidlo bude dostupné nielen pre ruský trh, ale do roku 2021 / 2022 by sa malo dostať aj na iné trhy, vrátane Nemecka a Číny.

Model plne autonómnej električky čoskoro podstúpi testovanie v uzavretom areáli, kým sa začnú testy priamo na moskovských električkových trasách.

Autonómna električka využíva počítačový vizuálny systém s umelou inteligenciou, ktorý pracuje s obrazmi z 10 až 20 kamier umiestnených okolo električky a spracováva údaje z až 10 radarových snímačov. Keď za začne električka pohybovať po trati, určeniu jej polohy pomôže aj systém GPS s vysokou presnosťou. Vývojári z Cognitive Technologies tvrdia, že kombinácia všetkých zariadení a senzorov zabezpečí presnú a spoľahlivú detekciu predmetov na trati za akýchkoľvek poveternostných podmienok.

Autonómna električka bude schopná detegovať iné vozidlá, vrátane električiek, semafory, chodcov, zastávky električiek a autobusov, pričom na všetky udalosti by mala primerane reagovať. Tím hovorí, že električka napríklad sama zastaví, keď zistí prekážku pred sebou, rozpozná chodca prechádzajúceho cez trať a udržiava si bezpečnú vzdialenosť medzi ďalšou električkou vpredu.

Autonómna električka bude schopná detegovať iné vozidlá, vrátane električiek, semafory, chodcov, zastávky električiek a autobusov.

V priebehu nasledujúcich dvoch mesiacov by sa malo začať testovanie autonómnej električky v uzavretom areáli. Električka zatiaľ nebude jazdiť sama, v kabíne bude ľudský operátor, ktorý v prípade potreby prevezme riadenie. Projekt sa v ďalšej fáze testovania presunie na električkové trasy v Moskve. Napriek tomu, že cieľom je plne autonómna električka, v projekte po nejaký čas zostane operátor v kabíne. Je to z dôvodu legislatívnych obmedzení a aj ako psychologický prvok pre cestujúcich, aby sa cítili komfortnejšie.

Autonómna električka využíva počítačový vizuálny systém s umelou inteligenciou, ktorý pracuje s obrazmi z 10 až 20 kamier umiestnených okolo električky a spracováva údaje z až 10 radarových snímačov.