Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

So skútrom CityRabbit sa jazdí pohodlne aj po dláždených uliciach

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
20. 6. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Existuje množstvo rôznych skladacích elektrických skútrov, ktoré sú navrhnuté pre jazdu medzi domovom a prácou v meste. No ich malé kolesá však nezvládajú príliš dobre jazdu po dláždených uliciach v Osle. Aj preto sa skupina nórskych vývojárov rozhodla vytvoriť skúter CityRabbit.

Trojkolesový elektrický skúter má predné koleso s priemerom 12 palcov (30,48 cm), čiže je väčšie ako býva u typického skútra. Koleso má normálnu pneumatiku, je vybavené kotúčovou brzdou a v jeho náboji je umiestnený 350 wattový motor. Dve menšie kolesá v zadnej časti sú bez vzduchové, no nie sú úplne tuhé, čo im umožní do určitej miery sa stlačiť, aby sa prispôsobili terénu.

Skladací elektrický skúter CityRabbit.

Používatelia si prostredníctvom sprievodnej mobilnej aplikácie pre operačné systémy iOS a Android vedia vybrať medzi režimami stredného a plného výkonu elektrického pohonu. Môžu si skontrolovať tiež rýchlosť, stav nabitia batérie alebo si môžu zapnúť a vypnúť predné a zadné svetlá. Aplikácia navyše poskytne funkciu proti krádeži, ktorá uzamkne predné koleso, keď je skúter CityRabbit bez dozoru.

Jednoduchým stlačením tlačidla sa skúter naštartuje, zatiaľ čo štandardná brzdová páčka slúži pre zastavenie. Jazdi si počas cesty môžu nabíjať svoj smartfón z batérie skútra cez USB port, ktorý je umiestnený na riadidlách. Ako náhle nastane čas zobrať si skúter do autobusu alebo ho zaparkovať v kancelárii, tyč s riadidlami sa dá rýchlo zložiť dolu jednou rukou.

Skladací elektrický skúter CityRabbit.

Skúter CittyRabbit na jedno nabitie 7,8 Ah / 36 V batérie dokáže prejsť vzdialenosť približne 19 km. Dosahuje pritom maximálnu rýchlosť 21 km / h a jeho maximálne úžitkové zaťaženie je až 120 kilogramov. Samotný skúter váži približne 17 kilogramov. Nevyberateľná batéria sa nabíja výlučne cez port na skútri.

Skladací elektrický skúter CityRabbit je momentálne súčasťou start-up kampane na portáli Kickstarter, kde sa dá získať za finančný príspevok v sume 3 000 NOK (približne 308 EUR), čo výrazná zľava oproti plánovanej maloobchodnej cene asi 524 EUR. Distribúcia prvých kusov by sa mala začať v auguste tohto roku, samozrejme za predpokladu, že sa vyzbiera požadovaná suma pre rozbehnutie produkcie a všetko pôjde podľa plánov výrobcu.

Skladací elektrický skúter CityRabbit.