Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Magura skryla hadice hydraulických bŕzd do vnútra riadidiel

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
20. 8. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Mnohé horské bicykle už majú rozvody hadíc hydraulických bŕzd vedené vnútorne cez rám, aby boli chránené a nerušili vzhľad bicykla. Nemecký výrobca Magura však ide v tomto smere ešte o niečo ďalej a tieto rozvody hydraulických bŕzd dokázal integrovať aj do vnútra riadidiel.

Riešené známe pod názvom Magura Cockpit Integration (MCi) je v súčasnosti v experimentálnom štádiu a presúva hydraulický valec každej brzdy z prednej časti riadidiel do ich vnútornej oblasti, v časti, kde sa nachádzajú rukoväte.

Hadica hydraulickej brzdy potom prechádza z vnútorného konca každého valca cez tyč riadidiel do spojky v hlavici na predstavec, odkiaľ dve hadice smerujú do každej z bŕzd. Toto usporiadanie umožňuje, aby sa dal systém MCi dočasne odpojiť od zvyšku bicykla bez straty hydraulickej kvapaliny pre prípad, že je potrebný jeho servis. Pokiaľ je potrebné odvzdušniť brzdové rozvody, dá sa to vykonať pomocou odvzdušňovacích skrutiek umiestnených na oboch koncoch riadidiel.

Systém rozvodov hadíc hydraulickcýh bŕzd Magura Cockpit Integration (MCi).

Brzdové páky pri zábere tlačia vnútornú tyč do valca v riadidlách, pričom tieto páky sa dajú nahradiť aj inými typmi pák Magura, v závislosti od preferencií jazdca. Vzhľadom na to, že rozmery expanznej nádrže a priemer piestu valcov MCi sú rovnaké ako rozmery konvenčných bŕzd série MT, brzdná sila sa údajne rovná tomuto systému. Magura tvrdí, že systém MCi prinesie jazdcovi „priamejší pocit z brzdenia“ spolu s jeho lepšou moduláciou.

Zatiaľ však nie je známe, kedy by táto nová technológia mohla byť komerčne dostupná a ani to, za akú cenu sa bude celý systém MCi predávať.

Systém rozvodov hadíc hydraulickcýh bŕzd Magura Cockpit Integration (MCi).

Systém rozvodov hadíc hydraulickcýh bŕzd Magura Cockpit Integration (MCi).