Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

SafeHalo zabráni vodičom telefonovať a písať počas jazdy

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
10. 10. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Nepozorní vodiči, ktorí so svojimi smartfónmi telefonujú alebo na nich píšu textové správy, bývajú častou príčinou dopravných nehôd. Zvýšiť pozornosť počas šoférovania by však mohol pomôcť systém SafeHalo, ktorý zablokuje tieto funkcie smartfónu, ak je na sedadle vodiča alebo v jeho blízkosti.

Systém SafeHalo vyvinula kanadská spoločnosť 4D Driving Technologies. Skladá sa z troch komponentov: hlavného modulu „Telemetry Hub“, ktorý sa zapája do diagnostického portu OBD-II vo vozidle, malého vysielača, ktorý je diskrétne umiestnený v priečinku na strane spolujazdca, a sprievodnej mobilnej aplikácie pre systémy iOS a Android. Všetky komponenty spolu komunikujú prostredníctvom bezdrôtovej technológie Bluetooth.

Systém SafeHalo zablokuje telefonovanie a písanie správ na smartfóne počas šoférovania.

Pokiaľ vodič cestuje sám, vysielač nie je potrebný alebo sa nepoužíva. Keď hlavným modul zistí, že vodič naštartoval motor a zaradil rýchlosť, vyšle signál do aplikácie, ktorá zablokuje všetky prichádzajúce hovory a textové správy, s výnimkou volania na tiesňovú linku.

Ak sú v aute aj spolujazdci, potom sa vysielač používa na trianguláciu polohy smartfónu vodiča vo vozidle na základe sily a smeru signálu Bluetooth. Ak sa zistí, že sa smartfón nachádza v bezprostrednej blízkosti sedadla vodiča, sú hovory a texty stále blokované. Ako náhle je však tento telefón odovzdaný cestujúcemu na inom sedadle, odomkne sa, aby ho mohol používať namiesto vodiča.

Hlavný modul systému SafeHalo sa zapája do diagnostického portu OBD-II.

Je jasné, že ľudia, ktorí píšu správy počas šoférovania zrejme nebudú chcieť tento systém používať. No je určený predovšetkým pre ľudí, ako sú rodičia alebo zamestnávatelia, aby zamedzili nezodpovednému používaniu smartfónov svojim deťom alebo firemným vodičmi. Ak by sa vodič pokúsil odstrániť aplikáciu alebo odpojiť hlavný modul, rodič alebo zamestnávateľ bude o tom informovaný prostredníctvom telefónu.

Systém SafeHalo by mal byť komerčne dostupný koncom roka za ročné predplatné pod 100 CAD (približne 68 EUR).

Všetky komponenty systému SafeHalo spolu komunikujú cez bezdrôtové pripojenie Bluetooth.