Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Batérie z elektromobilu dostali druhý život v elektrickej lodi

Batérie z elektromobilu dostali druhý život v elektrickej lodi
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
12. 11. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Lítium-iónové batérie, ktoré sa používajú v elektrických vozidlách majú efektívnu životnosť okolo 10 rokov, kým sa musia vymeniť. No tieto batérie sú stále vhodné na iné použitie. Spoločnosť Seine Alliance teraz odhalila jeden taký scenár v podobe plne elektrickej lode, ktorá využíva druhú polku životnosti batérií z elektromobilov.

Vybrať sa na výlet loďou po rieke Seina v Paríži patrí medzi populárne turistické atrakcie a v súčasnosti je v prevádzke asi 150 komerčných lodí, ktoré môžu uspokojiť takéto túžby turistov. Spoločnosť Seine Alliance, ktorá pôsobí v oblasti riečneho cestovného ruchu, uzavrela partnerstvo so spoločnosťami Renault a Green-Vision, aby uviedla na trh elektrickú výletnú jachtu Black Swan (Čierna labuť), ktorá je poháňaná batériou značky Renault s druhou polovicou celkovej životnosti.

Plne elektrické osobné plavidlo môže zobrať na tichú jazdu po rieke dvoch až ôsmich pasažierov a na vodnej hladine sa zvládne plaviť až dve hodiny. Je to možné vďaka lítium-iónovým batériovým článkom, ktoré dosiahli koniec svojej „prvej životnosti“ a sú nainštalované v oceľových krytoch pod lavicovými sedadlami.

Plne elektrická výletná jachta Black Swan využíva použité batérie z elektromobilov.

Výletná elektrická jachta Black Swan získala batérie s celkovou hmotnosťou 278 kilogramov a namiesto motorov disponuje podvodnými smerovými jednotkami. Každá pohonná jednotka je pripojená k dvom skupinám batérií pre dosiahnutie celkového výkonu 20 kW. Ten je dostačujúci pre dosiahnutie obmedzenej cestovnej rýchlosti na rieke Seina.

Black Swan pritom nastúpi do prevádzky v prvom štvrťroku 2020 a očakáva sa, že ostatní prevádzkovatelia postupne prijmú takéto ekologickejšie možnosti prepravy na tejto rušnej vodnej ceste v Paríži. Spoločnosť Seine Alliance začne začiatkom budúceho roka s výmenou elektrického pohonu s cieľom dosiahnuť 100 percentnú elektrickú flotilu do roku 2024.

Plne elektrická výletná jachta Black Swan využíva použité batérie z elektromobilov.