Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Lítium-sírové batérie zdvojnásobia dolet elektrických lietadiel

Lítium-sírové batérie zdvojnásobia dolet elektrických lietadiel
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
13. 11. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Britská spoločnosť Oxis Energy verí, že jej vysokokapacitné lítium-sírové batérie, ktoré uložia až päťkrát viac energie na jednotku hmotnosti ako lítium-iónové batérie, sú pripravené na to, aby výrazne zvýšili dolet lietadiel s elektrickým pohonom.

Keďže lietadlá zanechávajú veľkú uhlíkovú stopu, je potrebné aj v odvetví leteckej dopravy čo najskôr implementovať elektrický pohon v širšom meradle. Problém je však v tom, že súčasné lítium-iónové batériové články sú tak ťažké, že nie sú praktické pre dlhšie letové trasy. Najmodernejšie lítium-iónové články stále uchovávajú iba okolo 250 Wh / kg. Aj preto sa v leteckom priemysle stále čaká na batérie, ktoré ponúknu vyššiu hustotu a zároveň zostanú spoľahlivé a bezpečné.

Riešením by mohli byť lítium-sírové batérie, ktoré s nami existujú približne od šesťdesiatich rokov minulého storočia a sú už dlho známe svojou pomerne vysokou hustotou energie a nízkymi výrobnými nákladmi. Ich slabou stránkou je však životnosť alebo teda počet nabíjacích cyklov. Je to z toho dôvodu, že polysulfidy lítne sú celkom rozpustné v elektrolytoch batérií, takže katóda sa postupne v priebehu času rozpúšťa.

Ilustračné foto (Zdroj: Bye Aerospace)

Spoločnosť Oxis Energy však tvrdí, že vyvinula „bezpečný“ nehorľavý elektrolyt, ktorý dlhodobo zachováva kovové lítium v neporušenom stave. Ultraľahké batériové články už teraz prinášajú hustotu energie nad 500 Wh / kg a vydržia približne 250 nabíjacích cyklov. Spoločnosť je presvedčená, že môže v priebehu niekoľkých rokov vývoja zvýšiť počet nabíjacích cyklov až na 500, čím by sa tieto lítium-sírové batérie stali v tomto smere porovnateľné s lítium-iónovými.

No už teraz sú nové lítium-sírové batérie z dielne Oxis Energy aj pri svojich 250 nabíjacích cykloch použiteľné v elektrickom letectve. Spoločnosť začala spoluprácu s Bye Aerospace, firmou špecializujúcou sa elektrické a solárne lietadlá. Tá tvrdí, že technológia Oxisu zlepší dolet jej budúcich lietadiel o 50 až 100 percent. Úspešná implementácia týchto lítium-sírových batérií by mohla v budúcnosti viesť k tomu, že sa o ne začnú zaujímať aj väčšie letecké spoločnosti.